Coś na szybko, coś na małe party, coś dla wielbicieli prostoty, ale i niecodziennych połączeń. Drobiowe szaszłyki w sezamie. Wyglądają nieźle, a smakują obłędnie.
Składniki:
- podwójny filet z piersi kurczaka
- sos sojowy 2 łyżki
- miód 1 łyżeczka
- czosnek 3 ząbki
- pieprz czarny
- sezam
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
1. Filet kroimy wzdłuż w szerokie paski.
2. Marynatą(sos sojowy, przeciśnięty czosnek, miód, pieprz) nacieramy mięso i odstawiamy na 24h do lodówki. Dopiero po takim czasie nabiera "mocy" :)
3. Mięso nadziewamy na patyczki.
4. Szaszłyki obtaczamy w sezamie.
5. Smażymy na oliwie.
Wyglądają efektownie, smakują obłędnie, a dzięki nietypowej marynacie wiele osób zastanawiało się, jakie to mięso :P Trzeba uważać, żeby nie przypiec zbyt mocno sezamu, bo spalony smakuje źle. Doskonałym dodatkiem do szaszłyków mogą być dipy, sałatki... Co, kto lubi! :)
Pozdrawiam wiosennie!
O.
jeszcze nigdy sosu sojowego nie smakowałam ;/ ;)
OdpowiedzUsuńa to bardzo fajny dodatek do wielu dań. polecam :)
Usuń