poniedziałek, 26 marca 2012

Sezamowe szaszłyki.

Coś na szybko, coś na małe party, coś dla wielbicieli prostoty, ale i niecodziennych połączeń. Drobiowe szaszłyki w sezamie. Wyglądają nieźle, a smakują obłędnie. 


Składniki:

  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • sos sojowy 2 łyżki
  • miód 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz czarny
  • sezam
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:
1. Filet kroimy wzdłuż w szerokie paski.
2. Marynatą(sos sojowy, przeciśnięty czosnek, miód, pieprz) nacieramy mięso i odstawiamy na 24h do lodówki. Dopiero po takim czasie nabiera "mocy" :)
3. Mięso nadziewamy na patyczki.
4. Szaszłyki obtaczamy w sezamie.
5. Smażymy na oliwie.



Wyglądają efektownie, smakują obłędnie, a dzięki nietypowej marynacie wiele osób zastanawiało się, jakie to mięso :P Trzeba uważać, żeby nie przypiec zbyt mocno sezamu, bo spalony smakuje źle. Doskonałym dodatkiem do szaszłyków mogą być dipy, sałatki... Co, kto lubi! :)

Pozdrawiam wiosennie!
O.

2 komentarze:

  1. jeszcze nigdy sosu sojowego nie smakowałam ;/ ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to bardzo fajny dodatek do wielu dań. polecam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...