niedziela, 5 lutego 2012

Słodki arabski chleb.

Czemu arabski? W sumie nie wiem... Przepis dostałam od koleżanki z Rosji. Tam funkcjonuje pod tą właśnie nazwą. Skorzystałam z przepisu, więc nazwy zmieniać nie będę. Zresztą nie w tym rzecz.

Moje kubki smakowe były w niebie. Nie przepadam za kupnymi drożdżówkami i innymi słodkimi wypiekami na drożdżach, ale dziś zmieniłam zdanie. Wystarczył brązowy cukier i cynamon.



Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 100 ml mleka skondensowanego*
  • 1 jajko
  • 40 g masła śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 450 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 paczuszka suchych drożdży
Do posypki:
  • cukier brązowy
  • cynamon

*może to być mleko w dobrze nam znanej "tubce"(mmm... smak dzieciństwa!) albo ugotowana puszka mleka  zagęszczonego (u mnie zazwyczaj niesłodzone, gotowane 3h w garnku)



Wszystkie składniki w zapisanej kolejności wrzucamy do maszyny. Włączamy program do wyrabiania ciasta - u mnie to program TEIG, który trwa 1,5h. Jeśli wasz program do wyrabiania ma tylko 50 min, wtedy trzeba wyrobione ciasto zostawić na dodatkowe 40 min, by wyrosło.

Gotową kulkę ciasta wyciągamy z maszyny i dzielimy na 12 części. Każdą z nich obtaczamy w brązowym cukrze z cynamonem i wkładamy do maszyny. Wypiekałam całość w programie BACKEN(1h).



Podczas pieczenia w domu czuć obłędny zapach!




Pół chleba zostało zjedzone od razu, na gorąco! Można go jeść, krojąc tradycyjne kromki, albo odrywać po kawałku male bułeczki :D





5 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda:) Np. z dżemem musi być świetny na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmleko słodzone czy niesłodzone?

    OdpowiedzUsuń
  3. też bym chciała być w niebie i jeść taki słodki chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  4. chleb u Ciebie króluje, jak u mnie makarony, racuchy i naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...