wtorek, 30 kwietnia 2013

Tarta z łososiem i mozzarellą.

Przeglądając blogi jakiś czas temu, natknęłam się na przepis na szybką tartę na blogu baby-w-kuchni. Później natknęłam się na ten przepis kilka razy, bo, jak się okazuje, to przepis z kuchni Lidla, więc wielu blogerów ją robiło. Gdy zagościła na naszym stole, zrozumiałam... Banalnie proste, szybkie jak błyskawica, przepyszne... Jedyna praca, której wymaga od nas ta tarta, to pójście do sklepu po składniki :) Akurat na obiedzie trafili mi się niezapowiedzianie rodzice, więc kolorowe i pachnące danie spodobało im się. Tato zapytał, czy nie chcemy się do niech przeprowadzić, bo zdecydowanie lubi moją kuchnię. Lubię, gdy komuś smakuje to, co przyrządzam! Bo po to to robię...


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 kulki mozzarelli(można użyć jednej, ale my lubimy!)
  • wędzony łosoś w plastrach(100 - 150 gram)
  • 3 pomidory(obrane ze skórki)
  • 4 jajka
  • śmietana 30%(dobrą znalazłam w Biedronce) - ok pół szklanki
  • szczypiorek
  • pieprz, sól


Wykonanie:
1. Blaszkę smarujemy masłem/olejem.
2. Ciastem francuskim wykładamy blaszkę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem.
3. Na cieście kładziemy plastry mozzarelli i łososia - mogą utworzyć ładny wzór :)
4. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich śmietanę, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz.
5. Pomidory kroimy w kostkę i wykładamy na ciasto.
6. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.



Idealne na szybki, acz efektowny obiad :)

O.


25 komentarzy:

  1. Prawda, że pyszna?:)
    U nas to zawsze "danie awaryjne", jak goście się zapowiedzą, że będą za 5 minut ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też już zagościła na liście "na szybko" :)

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie... na pewno skuszę się na ten przepis.

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. nie słyszałam o tym przepisie...w ogóle nastawiam się i nastawiam na zrobienie tarty i kurcze robię wszystko tylko nie ją... może ta mnie przekona;)) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rób Marto koniecznie! ta jest naprawdę niewymagająca, a niezwykle pyszna jednocześnie...

      Usuń
  4. Skusiłaś mnie!!! Na pewno zagości i u nas w długi weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nooo wygląda smacznie :) spróbuje! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie, bardzo wiosennie i apetycznie :) Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też ją robiłam, ale zamiast łososia i szczypiorku dałam szynkę szwardzwalcką i natkę pietruszki :) też pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pietruszka dobrze się nadaje do tart, bo jest niezwykle aromatyczna :) z szynką - na pewno super połączenie! zapewne wypróbuję :)

      Usuń
  8. Witaj.Pięknie,zdrowo i kolorowo u CIEBIE-ZOSTAJĘ, rozgoszczę się bo naprawdę miło i mądrze tu.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam bardzo ciepło i serdecznie.J.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam tarty , zwłaszcza wytrawne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie ostatnio zafascynowały - fantastyczne danie, w każdej postaci!

      Usuń
  10. śmietana z Biedronki rządzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale apetycznie wygląda! Muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam już nie raz pyszna polecam!!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...