środa, 20 lutego 2013

Pączki twarogowe.

Tłusty Czwartek już dawno za nami, ale... Kto mi zabroni jeść pączki w inny dzień? :D Właśnie, nikt! Do tradycyjnych pączków nie mam cierpliwości... No dobra! Może i bym miała, ale... boję się ich robienia i zwyczajnie do tego nie dorosłam. Kiedyś pączki smażyła babcia, teraz ukochana ciocia... Na mnie przyjdzie jeszcze czas :) Ale mama dała mi przepis na pączki twarogowe - szybkie, proste i przepyszne! Czyli coś akurat dla zabieganej ostatnio mnie!




Składniki:

  • kostka półtłustego albo tłustego twarogu(ok 250g)
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania





Wykonanie:

1. Twaróg mielimy albo, w moim wypadku, przeciskamy przez praskę. Równie dobrze można go zmiażdżyć widelcem :)
2. W misce rozkłócamy jajko i dodajemy cukier.
3. Dodajemy do jajka mąkę z proszkiem do pieczenia oraz twaróg.
4. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką - powinno nie kleić się nam do rąk, wtedy będzie ok :)
5. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, które smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią :)
6. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem.

UWAGA!

* Pączki osuszajmy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.


U Was też dziś słonko? Śnieg i słońce... Czego chcieć więcej?
Pozdrawiam!

O.

p.s. zdjęcia jak zwykle zrobione ostatkom... zajadaliśmy jeszcze ciepłe i ledwo zdążyłam dobiec z aparatem :P

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...