niedziela, 27 maja 2012

Porzeczkowiec.

Czyli ulubieniec naszej rodziny. Niby zwykły placek, ale prawie wszyscy widząc go, nazywają tortem :) Jest dość wysoki i reprezentatywny :P Smaku słowami opisać się nie da. Połączenie bitej śmietany i czekolady, serka twarogowego i dżemu z czarnej porzeczki, potrafi onieśmielić nawet największych znawców kuchni.

Porzeczkowiec to ulubione ciasto wszystkich. Możecie na słowo mi nie uwierzyć, więc zostawiam przepis! Spróbujcie, a nie pożałujecie! Jest dość pracochłonny, ale efekt końcowy rekompensuje czas spędzony w kuchni i stos naczyń w zlewie ;)




Krok 1 „masa kakaowa”

¾ szklanki oleju
½ szklanka wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao

--> wszystko to zagotować razem i ostudzić całą masę.

Krok 2 „ciasto”

1 ½ szklanka mąki
5 jaj
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanka cukru

--> białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

Krok 3 „masa serowa”

1 kostka masła
6 łyżek cukru
½ kg sera twarogowego(u nas ser z wiaderka)

--> ucierać masło z cukrem i dodać ser.

Krok 4 „bita śmietana”

0,5 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do smietany

Krok 5 „dżem”

2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki - żaden sklepowy nie zastąpi domowego :D

Krok 6 SKŁADANIE CIASTA
Ciasto przekroić na 2 części i układać po kolei:
1. ciasto
2. dżem
3. masa serowa
4. ciasto
5. dżem
6. bita śmietana
7. posypka czekoladowa - gotowa, albo starkowana gorzka czekolada :)



Smacznego :)
O.



Zapraszam!



niedziela, 20 maja 2012

Tort z masą krówkową.

Z serii "Tylko dla dorosłych" :)

Tort z masą krówkową. Prosty, ale niezwykle smaczny.
Ciemny biszkopt przekładany masą krowkową i wiśniami z nalewki :D Mniam!



O.


sobota, 19 maja 2012

Tort komunijny.

Dziś bez przepisy i opisy. Tylko zdjęcie :) Tort poczyniłyśmy z mamusią moją! 
Maślany, ciężki i kompletnie nie w naszych klimatach. Ale koleżanka mamy taki właśnie dla wnuka chciała.

U nas królują masy śmietanowe i ta maślana była dla mnie powrotem do dzieciństwa, do babcinych tortów... Smaczne, ale ciężkie...

To nasz debiut tak "na wynos". Zawsze robiłyśmy dla rodziny, a ten pierwszy poszedł w świat :]

p.s. róże robiła mamusia ma własnoręcznie. listki też :D



Radosna dziś niezmiernie O.


piątek, 18 maja 2012

Muffinki kawowe

Co tygryski lubią najbardziej? Słodkości!
Co jeszcze? Kawę!

A jakby połączyć te cuda? Szukałam przepisu i z pomocą przyszedł mi blog Coś smacznego, gdzie znalazłam przepis na kawowe muffiny.



Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka drobno mielonej kawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • tabliczka gorzkiej czekolady(opcjonalnie)



Wykonanie:
Miska nr 1 - wlewamy mleko, w którym rozpuszczamy kawę. Dodajemy do tego jajko i olej.
Miska nr 2 - mieszamy wszystkie sypkie składniki.

Zawartość obu misek łączymy. Nakładamy do papilotek. W każdą muffinkę wkładamy pół kostki czekolady.

Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

Po przegryzieniu wygląda tak:


Na gorąco kostka czekolady jest pięknie roztopiona. Na zimno trochę traci na uroku :D

Miłego weekendu!
Zjedzcie obowiązkowo coś słodkiego :D

O.


p.s.
Przepis dołączam do akcji:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...