Porzeczkowiec to ulubione ciasto wszystkich. Możecie na słowo mi nie uwierzyć, więc zostawiam przepis! Spróbujcie, a nie pożałujecie! Jest dość pracochłonny, ale efekt końcowy rekompensuje czas spędzony w kuchni i stos naczyń w zlewie ;)
Krok 1 „masa kakaowa”
¾ szklanki oleju
½ szklanka wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
--> wszystko to zagotować razem i ostudzić całą masę.
Krok 2 „ciasto”
1 ½ szklanka mąki
5 jaj
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanka cukru
--> białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.
Krok 3 „masa serowa”
1 kostka masła
6 łyżek cukru
½ kg sera twarogowego(u nas ser z wiaderka)
--> ucierać masło z cukrem i dodać ser.
Krok 4 „bita śmietana”
0,5 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do smietany
Krok 5 „dżem”
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki - żaden sklepowy nie zastąpi domowego :D
Krok 6 SKŁADANIE CIASTA
Ciasto przekroić na 2 części i układać po kolei:
1. ciasto
2. dżem
3. masa serowa
4. ciasto
5. dżem
6. bita śmietana
7. posypka czekoladowa - gotowa, albo starkowana gorzka czekolada :)
Smacznego :)
O.
Zapraszam!
Smakowite! Bardzo lubię ciasta z czarną porzeczką. Polecam Ci na lato mój serniczek na zimno z porzeczką. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam, co za pyszności :)
OdpowiedzUsuńmmmm musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, a z jak jest z dżemem porzeczkowym to musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńto pyszność nad pyszności :P
OdpowiedzUsuńzapisalam do wypróbowania, bo bardzo mi się spodobal przepis
OdpowiedzUsuńpodziel się opinią, jak upieczesz :) pozdrawiam!
Usuńa ile dokłanie tego sera? 1/2 czego?
OdpowiedzUsuń1/2 kg oczywiście - poprawiłam już :D
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco! :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńOluś pyszne ciasto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuńwitam:) Prosze mi powiedzieć czy jak dam ser z wiaderka który zawiera już w sobie masło to trzeba dawać aż kostke masła? może Pół tylko wystarczy:)
OdpowiedzUsuństarczy pół, jeśli ser jest tłusty. Można również zamiast masła dodać dwie łyżki czubate ubitej śmietany kremówki :) Wtedy jest ciasto trochę lżejsze...
Usuńdziękuje za odp:)
OdpowiedzUsuńciasto przepyszne:)
OdpowiedzUsuńCiasto cudowne,nawet smakuje świetnie bez śmietany!!! (ze smietany wyszło masło):)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być pyszne! Koniecznie muszę kiedyś go wypróbować, porzeczki i kakao świetnie współgrają więc smak musi być boski.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńciasto pycha
OdpowiedzUsuńZapisuję do wykorzystania! :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne, przepis od razu "sprzedałam" trzem osobom. Naprawdę rewelacja!
OdpowiedzUsuńPorzeczkowiec od dawna robi furorę wśród moich gości. Jest prosty w wkonaniu, a do tego smakuje rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuńjak duza ma być blacha do pieczenia
Usuńtradycyjna prostokątna - moja ma 36X25 cm
Usuńbardzo dziękuje ale jeszcze pytanko.Ponieważ różne są wielkości szklanek
Usuńjak to wygląda wagowo/bo ja mam te szklanki,,starego typu.. to znaczy te bez uszek do koszyczków.
Szklanka to 250 ml i u nas jako miarka też służy taka stara do koszyczka :) Mama mówiła mi zawsze, że jedną taką szklankę trzeba zawsze mieć, właśnie do pieczeni ;)
Usuńbardzo dziękuję
UsuńTo najlepsze ciasto jakie jadłam!!!!!! Polecam wszystkim,przepis super.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować Twój przepis, zapowiada się rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńA czy dziem nie bedzie wyplywal z ciasta ?
OdpowiedzUsuń