niedziela, 27 maja 2012

Porzeczkowiec.

Czyli ulubieniec naszej rodziny. Niby zwykły placek, ale prawie wszyscy widząc go, nazywają tortem :) Jest dość wysoki i reprezentatywny :P Smaku słowami opisać się nie da. Połączenie bitej śmietany i czekolady, serka twarogowego i dżemu z czarnej porzeczki, potrafi onieśmielić nawet największych znawców kuchni.

Porzeczkowiec to ulubione ciasto wszystkich. Możecie na słowo mi nie uwierzyć, więc zostawiam przepis! Spróbujcie, a nie pożałujecie! Jest dość pracochłonny, ale efekt końcowy rekompensuje czas spędzony w kuchni i stos naczyń w zlewie ;)




Krok 1 „masa kakaowa”

¾ szklanki oleju
½ szklanka wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao

--> wszystko to zagotować razem i ostudzić całą masę.

Krok 2 „ciasto”

1 ½ szklanka mąki
5 jaj
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanka cukru

--> białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach.

Krok 3 „masa serowa”

1 kostka masła
6 łyżek cukru
½ kg sera twarogowego(u nas ser z wiaderka)

--> ucierać masło z cukrem i dodać ser.

Krok 4 „bita śmietana”

0,5 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do smietany

Krok 5 „dżem”

2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki - żaden sklepowy nie zastąpi domowego :D

Krok 6 SKŁADANIE CIASTA
Ciasto przekroić na 2 części i układać po kolei:
1. ciasto
2. dżem
3. masa serowa
4. ciasto
5. dżem
6. bita śmietana
7. posypka czekoladowa - gotowa, albo starkowana gorzka czekolada :)



Smacznego :)
O.



Zapraszam!



32 komentarze:

  1. Smakowite! Bardzo lubię ciasta z czarną porzeczką. Polecam Ci na lato mój serniczek na zimno z porzeczką. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, co za pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie, a z jak jest z dżemem porzeczkowym to musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to pyszność nad pyszności :P

    OdpowiedzUsuń
  5. zapisalam do wypróbowania, bo bardzo mi się spodobal przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podziel się opinią, jak upieczesz :) pozdrawiam!

      Usuń
  6. a ile dokłanie tego sera? 1/2 czego?

    OdpowiedzUsuń
  7. 1/2 kg oczywiście - poprawiłam już :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oluś pyszne ciasto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. witam:) Prosze mi powiedzieć czy jak dam ser z wiaderka który zawiera już w sobie masło to trzeba dawać aż kostke masła? może Pół tylko wystarczy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. starczy pół, jeśli ser jest tłusty. Można również zamiast masła dodać dwie łyżki czubate ubitej śmietany kremówki :) Wtedy jest ciasto trochę lżejsze...

      Usuń
  10. dziękuje za odp:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto cudowne,nawet smakuje świetnie bez śmietany!!! (ze smietany wyszło masło):)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciasto musi być pyszne! Koniecznie muszę kiedyś go wypróbować, porzeczki i kakao świetnie współgrają więc smak musi być boski.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto jest pyszne, przepis od razu "sprzedałam" trzem osobom. Naprawdę rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  16. Porzeczkowiec od dawna robi furorę wśród moich gości. Jest prosty w wkonaniu, a do tego smakuje rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak duza ma być blacha do pieczenia

      Usuń
    2. tradycyjna prostokątna - moja ma 36X25 cm

      Usuń
    3. bardzo dziękuje ale jeszcze pytanko.Ponieważ różne są wielkości szklanek
      jak to wygląda wagowo/bo ja mam te szklanki,,starego typu.. to znaczy te bez uszek do koszyczków.

      Usuń
    4. Szklanka to 250 ml i u nas jako miarka też służy taka stara do koszyczka :) Mama mówiła mi zawsze, że jedną taką szklankę trzeba zawsze mieć, właśnie do pieczeni ;)

      Usuń
    5. bardzo dziękuję

      Usuń
  17. To najlepsze ciasto jakie jadłam!!!!!! Polecam wszystkim,przepis super.

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis, zapowiada się rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy dziem nie bedzie wyplywal z ciasta ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...