poniedziałek, 8 października 2012

Najlepszy kurczak na świecie.

Przeglądając zdjęcia na Pinterest.com natrafiłam na taką właśnie nazwę. Zostałam skutecznie zachęcona, więc oczywiście przepis przeczytałam. Niestety źródła tu nie podam, bo zapisałam przepis w kajeciku i nie pamiętam strony, skąd to wzięłam...

Przepis zachwycił mnie prostotą i... tempem wykonania. Można go przygotować na szybki(i smaczny!) obiad.


Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy(najlepiej Dijon, ponieważ jest ostra)
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropel octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • gałązka rozmarynu


Wykonanie:
1. Filet z kurczaka kroimy tak, by powstały 4 nie ze grube kotlety.
2. Z musztardy i miodu mieszamy marynatę.
3. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą i pieprze. Następnie całość zalewamy sosem z miodu i musztardy. Na wierzch kładziemy świeży rozmaryn.
4. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut. Podajemy z ziemniakami :)


Czy to był najlepszy kurczak na świecie? Cóż... Jadałam lepsze, ale... Danie przygotowuje się szybka - za co duży plus. Sos smakuje wyśmienicie - myślę, że fajnie by smakował z pieczonymi ziemniakami(i to jest plan na niebawem!).



Polecam do spróbowania zdecydowanie. Smaczne urozmaicenie zwykłej kurczakowej piersi.



O.
p.s. u Was też kichowa pogoda? Moja głowa pęka od chmur na niebie.


6 komentarzy:

  1. Szczerze to lubię każdego kurczaka i chyba swojego "naj naj naj" nie mam. Pierś w musztardzie już jadłam- smażoną na patelni i...pryskało jak *!!??xx**! :)
    Pogoda w Bełchatowie też przygnębiająca. Nic tylko wsunąć się pod koc z kubkiem kakao...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja nie lubię musztardy :(
    Ale kurczak marynowany w jogurcie naturalnym lub maślance- PYCHA!

    A w Krakowie, na Brackiej pada deszcz... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O! Proste, ale na pewno pyszne!!! Wygląda bosko!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda :)

    Podoba mi się Twój blog:) Też jestem początkującą Panią Domu z rocznym stażem:) Uwielbiam gotować i piec.
    Twojego bloga będę śledziła z prawdziwą przyjemnością :)

    Zapraszam też do mnie. Wprawdzie blog o tematyce kosmetycznej, ale zrelaksować się też trzeba :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...