Miód, czosnek, ostra papryka i kurczak. Tak! Naprawdę tylko tyle potrzeba, by stworzyć pyszne danie, które zaskakuje smakami. które po kolei rozprzestrzeniają się po naszych kubkach smakowych... Rzecz niezwykle prosta i dzięki temu urzeka mnie nieustannie. Kurczak z miodem na ostro często gości na naszym stole. Nawet mój sceptycznie nastawiony do takich połączeń smakowych mąż stwierdził, że "to jest mega pycha". Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami. Choć same są równie znakomite. Także na zimno...
Składniki:
- 10-12 pałek z kurczaka(całe udka też mogą być)
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta chilli
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku(przeciśnięte przez praskę)
Wykonanie:
1. Ze wszystkich składników(oczywiście oprócz kurczaka ;) ) tworzymy marynatę, którą smarujemy kurczaka i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.
2. Kurczaka wrzucamy z marynatą do rękawa do pieczenia i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
I już :)
Uwielbiam prostotę w kuchni.
Uwielbiam słońce.
Uwielbiam bukiety z kolorowych jesiennych liści.
Uwielbiam czekoladę!!
Uwielbiam niedziele :)
Smacznego!
O.
p.s.
uwielbiam miodowa marynatę :))
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis - chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńmhmmm, zapisuję i wkrótce wypróbuję!
OdpowiedzUsuńTak, kurczak w miodzie świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńO matko jak apetycznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńKorzystam z tego przepisu od dłuższego czasu, jest poprostu fantastyczny!
OdpowiedzUsuńPolecam ! :)
Pycha!
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio takiego, tyle że wersję ze świeżą papryką :)
http://co-na-obiad.pl/kuchnia_wloska/dania_glowne/kurczak_z_papryka_na_ostro.html