niedziela, 14 października 2012

Kurczak z miodem na ostro

Miód, czosnek, ostra papryka i kurczak. Tak! Naprawdę tylko tyle potrzeba, by stworzyć pyszne danie, które zaskakuje smakami. które po kolei rozprzestrzeniają się po naszych kubkach smakowych... Rzecz niezwykle prosta i dzięki temu urzeka mnie nieustannie. Kurczak z miodem na ostro często gości na naszym stole. Nawet mój sceptycznie nastawiony do takich połączeń smakowych mąż stwierdził, że "to jest mega pycha". Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami. Choć same są równie znakomite. Także na zimno...

Składniki:

  • 10-12 pałek z kurczaka(całe udka też mogą być)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta chilli
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku(przeciśnięte przez praskę)



Wykonanie:

1. Ze wszystkich składników(oczywiście oprócz kurczaka ;) ) tworzymy marynatę, którą smarujemy kurczaka i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.
2. Kurczaka wrzucamy z marynatą do rękawa do pieczenia i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

I już :)



Uwielbiam prostotę w kuchni.
Uwielbiam słońce.
Uwielbiam bukiety z kolorowych jesiennych liści.
Uwielbiam czekoladę!!
Uwielbiam niedziele :)

Smacznego!
O.

p.s.




7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...