poniedziałek, 15 października 2012

Gulasz chłopski z miodem i ogórkami konserwowymi.

Słonko świeci. Od razu przyjemniej wstawać i zacząć nowy tydzień. Dziś do pracy na popołudnie, więc od rana pichcę obiad dla męża. Co dziś proponuje Super Żona? Gulasz chłopski. Już gościł na naszym stole kilka razy i, o dziwo, zasmakował mojemu mężowi. Jak wiecie, to żywieniowy tradycjonalista. A tu zaskoczył mnie kolejny raz, bo gulasz chłopski ocenił na 8,5/10 :)

Składniki:

  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • ok 250 - 300 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz mielony
  • pieprz w ziarenkach
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej

Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej z miodem. 
2. Pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na patelnię. Podsmażamy.
3. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy razem kilka minut, często mieszając.
4. Przerzucamy podsmażone mięso z cebulą do garnka. Dolewamy ok 2 szklanek wody i dodajemy przyprawy.
5. Dusimy całość ok 40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w cienkie paseczki ogórki i dusimy jeszcze 10 minut.
6. Robimy mieszankę ze śmietany, musztardy i mąki i wlewamy strumieniem do garnka. Mieszamy i jeszcze 5 minut trzymamy na ogniu.


Może i sporo roboty, ale efekt końcowy.... Mmmmm!!! Miód, musztarda, ogórki.... Smakuje cudownie!

Miłego poniedziałku!
:*
O.

p.s.


12 komentarzy:

  1. jak gulasz to i ogorek obowiazkowo musi byc!:))
    a dodatek miodu bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja! ogórek, w jakiejkolwiek formie, do gulaszu jest obowiązkowym dodatkiem :D

      Usuń
  2. Ciekawa propozycja! Wygląda bardzo apetycznie :):):)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm wygląda smakowicie :) A mój mąż gulasz lubi, więc może zrobię za 2 tygodnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe połączenie :) chętnie bym się na taki gulasz wprosiła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli mieszkasz w okolicach Gorzowa Wlkp. - zapraszam na obiad :P

      Usuń
  5. Ciekawe połączenie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy smak robiłam zawsze tradycyjny gulasz ale miod i musztarda poezja smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. Gulasz zrobiony według tego przepisu! Jutro będzie oceniany przez najważniejszego jurora - mojego M.
    Dam znać jaka ocena została przyznana :D
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...