Fanką pączków nie jestem. Tradycji przestrzegałam i w Tłusty Czwartek zazwyczaj jakiegoś zjadłam. Ale nie był to mój faworyt... Zmieniłam jednak zdanie. I to wcale nie w czwartek, a w piątek!
Pomyślałam sobie, że zrobię pączki. W czwartek nie zdążyłam, ale od czego był piątek? Dpbry przepis znalazłam, jak zwykle, na stronie Moje wypieki. Pączków było tam dużo, ale w oko wpadły mi jedne - oryginalny przepis znajdziecie tu [klik!]. Oczywiście wspomogłam się maszyną do chleba, bo wyrabianie ciasta drożdżowego zdecydowanie nie jest dla mnie :D
Nie wyszły idealne, ale były smaczne. W sobotni poranek do kawki sprawdziły się idealnie :D No i chyba stanę się fanką pączków!! I to nie tylko od święta...
Składniki:
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 jajka
- 70 g cukru
- szczypta soli
- 600 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- marmolada
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
1. Mleko lekko podgrzewamy.
2. Masło roztapiamy.
3. Do maszyny wlewamy mleko, roztopione masło i jajka.
4. Dodajemy cukier, sól, mąkę i na końcu suche drożdże.
5. Ustwiamy program do wyrabiania ciasta - u mnie trwa on 1h 30min.
6. Gotowe ciasto wyciągamy z maszyny. Blat podsypujemy odrobiną mąki i ciasto nieco wyrabiamy.
7. Rozwałkowujemy i wykrawamy sporą szklanką kółka.
8. W środek wkładamy marmoladę i dokładnie kulkamy nasze pączki. Odkładamy do wyrośnięcia.
9. W garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy po kilka minut z każdej stronym - na rumiano.
10. Gotowe odkladamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
11. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem :)
Smacznego!
O.
Witam, piękne pączki jak marzenie! .Też piekłam z tego przepisu i baaardzo nam smakowały.( moje to dopiero były ... sami indywidualiści,ale co tam, za rok będzie lepiej hehe)-pozdrawiam Bożena.
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! Domowe pączki są sto razy lepsze niż kupne!
OdpowiedzUsuń