Jak przystało na prawdzią Panią Domu powinnam umieć dania tradycyjnej kuchni polskiej. W weekend przyszła pora na kapuśniak. Mama instruowała mnie przez telefon i muszę przyznać, że z tej współpracy wyszła naprawdę pyszna zupa! Do tej pory nigdy nie robiłam kapuśniaku - lubiłam go, ale wydawał mi się jakąś niezwykle skomplikowaną zupą. W jakim błędzie byłam!
Ugotowałam wielki gar! Jedliśmy kapuśniak trzy dni i wcale się nam nie znudził :P
Składniki:
~ przepis na 5 litrowy garnek ~
- 0,7 kg żeberek
- 0,4 kg surowego boczku
- 2 pętka kiełbasy(śląska, zwyczajna itp.)
- 0,7 kg kiszonej kapusty
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- łyżka soli
- pieprz czarny do smaku
- łyżeczka kminku - jeśli lubicie!
- majeranek
- 1 duża cebula
- 3 płaskie łyżki mąki
- olej
Wykonanie:
1. Żeberka zalewamy wodą(do 3/4 wysokości garnka). Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 35-40 minut - dopóki żeberka nie zmiękną.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie seler. Pietruszkę również kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie warzywa dodajemy do garnka. Gotujemy całość na małym ogniu ok. 15 minut.
3. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy kapustę, którą wcześniej kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy kolejne 10 minut.
4. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, a następnie kiełbasę. Gdy się podsmażą, dodajemy do zupy.
5. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy na patelni. Gdy się ładnie zeszkli, dodajemy mąkę i zasmażamy ok. 2-3 minut. Zasmażkę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy.
6. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku i gotujemy jeszcze 3-4 minutki.
Smacznego!
O.
Olgo pysznie wygląda ten Twój kapuśniaczek. Na żeberkach jeszcze nie jadłam, ale na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ale apetyczny! Na żeberkach ma niesamowity, domowy smak!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście prezentuje się super, aż chce się spróbować.
OdpowiedzUsuńczym moge zastąpic zeberka
OdpowiedzUsuń