Dziś ciasto, które zawojowało nasze oczy. Kubki smakowe również, ale tarta wygląda tak, że nie mogliśmy się na nią napatrzeć :P Łatwa w wykonaniu, nie wymaga zbyt wyszkanych składników, a na pewno zachwycicie nią swych domowników lub gości!
Piekłam ją dwa razy. Zdjęcie, ktore widzicie poniżej, to ta "prawidłowa", czyli z dodatkiem mąki kukurydzianej. Kiedy piekłam ją pierwszy raz(z nadzieniem z aronii i jabłek) zostałam zaskoczona przez kuriera i zaaferowana przesyłką, zapomniałam dodać mąki do owoców. Jak możecie zoabczyć na drugim zdjęciu, owoce nie wyglądają najlepiej - wyciekł z nich sok, nie stworzyły zwartej galaretkowo-kisielowej masy. Smakowało nieźle, ale nie wyglądało tak, jak powinno.
ZAPAMIĘTAJ!!! Zawsze sprawdź, czy na pewno wszystkie składniki zostały dodane do ciasta :D
Tarta z aronią i malinami.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 150 g masła lub margaryny
- 3 łyżki śmietany
- 3 płaskie łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 0,5 kg owoców - u mnie aronia i maliny
- ok. 120 g cukru - jego ilość zależy od słodkości owoców - do aronii dodałam ok. 150 g
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Tarta z aronią i jabłkiem - bez dodatku mąki kukurydzianej.
Wykonanie:
1. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło wmiesza się w mąkę.
2. Następnie dodajemy sól, śmietanę i cukier i zagniatamy ciasto.
3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 1 godzinkę.
4. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: owoce zasypujemy cukrem oraz dodajemy mąkę kukurydzianką. Wszystko dokładnie mieszamy!
UWAGA!!! Jeśli chcecie użyć mrożonych owoców, to sprawdzą się równie dobrze. Polecam je jedynie przeplukać w sitku gorącą wodą.
5. Ciasto wyciągamy w lodówki i rozwalkowujemy na okrągło :D Powinien nam wyjść placek o średnicy ok 40 - 45 cm.
UWAGA!!! Wałkujemy na papierze do pieczenia, aby latwo nam bylo przełożyć ciasto do piekarnika!
6. Na środek ciasta wykładamy nasze nadzienie, zostawiając po bokach ok. 6-8 cm ciasta. Potem te boki zawijamy do środka. Im bardziej nieregularne, tym większy urok gotowej tarty.
7. Tak przygotowane ciasto przekładamy z papierem na blachę(taką duża z piekarnika). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.
8. Gotową tartę możemy posypać cukrem pudrem albo podać z bitą śmietaną. Wybornie smakuje również bez dodatków :)
Smacznego!
O.
Zapraszam!
Mnie tez zdarzyło się w ostatnim czasie "przegapić" jeden składnik ciasta, no cóż taki urok kucharzenia :)
OdpowiedzUsuń