Wszędzie już świąteczna atmosfera, a mi się jeszcze nie udzieliło. Tzn. poczułam atmosferę pod koniec listopada, ale od tego czasu wydarzyło się kilka niefajnych sytuacji i chęć na przygotowywanie Świąt mi minęła. Ale wszystko wróciło do normy, sprawy wszelakie zostały pozałatwiane i zamknięte, mogę oddać się przygotowywaniom. Od dziś rusza "Projekt Święta 2014" w naszym domu :D
- 1 filet z kurczaka
- sól
- pieprz
- imbir
- olej
SOS:
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego (możecie zastąpić jabłkowym albo z białego wina!)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
- pieprz czarny mielony i sól - do smaku
- sezam i szczypiorek do przybrania - bez szczypiorku nawet nie próbujcie tego robić! To on nadaje ostateczny smak! :D
1. Kurczaka kroimy na kawałki.
2. Podsmażamy na patelni, przyprawiamy.
3. Czosnek drobno siekamy, imbir również. Wszystkie składniki sosu razem dokładnie mieszamy.
4. Sos dodajemy do kurczaka i zagotowujemy. Gotujemy ok. 2-3 minut.
5. Podajemy z ryżem.
6. Gotowe danie posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
I jak smak? Inny od tego, do czego przyzwyczailiśmy nasze kubki smakowe. Czy powtórzymy ten przepis? NA PEWNO!!! Nawet mój niezbyt otwarty na nowe smaki P. stwierdził, że dobre :D Fajna odmiana dla codziennych obiadów. Szybko się przyrządza, wygląda smakowicie i wybornie smakuje. Same plusy :D
Smacznego!
O.
Smacznego!
O.
Ten sos wygląda mi pysznie.
OdpowiedzUsuń