Czasami potrzebujemy upiec coś "na już". Albo poczujemy nagle, że chce nam się czegoś słodkiego. To ciacho zajmie Wam ok 30 minut - z przygotowaniem i upieczeniem :D Jest słodkie, wilgotne i pachnie jesienią! Idealne do popołudniowej kawki.
Można je przygotować z samymi jabłkami albo samymi gruszkami. Ja zrobiłam miks, bo akurat był w domu różne owoce. A migdały nadają całości ciekawego aromatu. Ale jeśli akurat nie macie płatków migdałowych w domu, to nie szkodzi. Bez nich ciacho też będzie pyszne!
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g cukru(u mnie trzcinowy)
- 1 małe opakowanie cukru migdałowego(albo waniliowego) - taka paczuszka ma chyba 16 g
- 3 jajka
- 100 ml maślanki albo jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka i 1 gruszka (albo 3 sztuki jednego rodzaju owocu)
- 2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem migdałowym. Pamiętajmy, by składniki miały temperaturę pokojową.
2. Dodajemy następnie jajka, a potem maślankę.
3. Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta wraz płatkami migdałów.
4. Do całości dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wychodzi bardzo gęste.
5. Wykładamy ciasto do wysmarowanej margaryną formy do tarty - dzięki temu, że będzie płaskie to szybciej się upiecze :D
6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Gotowe możemy posypać cukrem pudrem. My nie zdążyliśmy i zjedliśmy ciasto na ciepło :D
Smacznego,
O.
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń