poniedziałek, 8 września 2014

Szybkie ciasto jabłkowo-gruszkowe z migdałowym aromatem.

Czasami potrzebujemy upiec coś "na już". Albo poczujemy nagle, że chce nam się czegoś słodkiego. To ciacho zajmie Wam ok 30 minut - z przygotowaniem i upieczeniem :D Jest słodkie, wilgotne i pachnie jesienią! Idealne do popołudniowej kawki.

Można je przygotować z samymi jabłkami albo samymi gruszkami. Ja zrobiłam miks, bo akurat był w domu różne owoce. A migdały nadają całości ciekawego aromatu. Ale jeśli akurat nie macie płatków migdałowych w domu, to nie szkodzi. Bez nich ciacho też będzie pyszne!

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru(u mnie trzcinowy)
  • 1 małe opakowanie cukru migdałowego(albo waniliowego) - taka paczuszka ma chyba 16 g
  • 3 jajka
  • 100 ml maślanki albo jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka i 1 gruszka (albo 3 sztuki jednego rodzaju owocu)
  • 2 łyżki płatków migdałowych


Wykonanie:

1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem migdałowym. Pamiętajmy, by składniki miały temperaturę pokojową.
2. Dodajemy następnie jajka, a potem maślankę.
3. Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta wraz płatkami migdałów.
4. Do całości dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wychodzi bardzo gęste.
5. Wykładamy ciasto do wysmarowanej margaryną formy do tarty - dzięki temu, że będzie płaskie to szybciej się upiecze :D
6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.


Gotowe możemy posypać cukrem pudrem. My nie zdążyliśmy i zjedliśmy ciasto na ciepło :D

Smacznego,
O.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...