sobota, 15 lutego 2014

Zupa marchewkowa z kurczakiem.

Zupa, którą nawet można nazwać dietetyczną ;) Smakiem przypomina mi zupę z dzieciństwa, choć nie pamiętam dokładnie, czy mama robiła mi właśnie taką. Ale każde wspomnienie z dzieciństwa sprawia, że mam się dobrze. 

Zupa ma same plusy, ponieważ:

- jest tania
- nie wymaga dużego nakładu pracy
- warzywka to samo zdrowie
- marchewka to ładna cera :)
- gotowany kurczaczek zadba o zgrabny brzuszek
- przypomina dzieciństwo, a to kasuje wszystkie powyższe punkty :D





A właśnie! Może to nie mama mi gotowała taką zupkę, a w przedszkolu mi ją dawali? A to też były dobre czasy, więc ok!

Przepis pochodzi z jakiegoś wiekowego wydania "Przyjaciółki" :)

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • 1  pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól - ok. 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne



Wykonanie:

1. Warzywa obieramy, myjemy, wkładamy do garnka w całości i zalewamy wodą(ok. 1,5l).
2. Dokładamy umyte mięso i solimy.
3. Gotujemy ok. 40 minut, dopóki warzywa nie zmiękną.
4. po tym czasie wyciągamy pietruszkę, seler i mięso.
5. Pozostałe w wywarze warzywa miksujemy na jednolitą masę.
6. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklance wywaru, wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut.
7. Przyprawiamy do smaku.
8. Podajemy z ugotowanym mięskiem.

Smaczego,
O.

2 komentarze:

  1. robiłam, bardzo dobra mi wyszła :) zamiast pora była cebulka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...