czwartek, 27 lutego 2014

Szybkie pączki twarogowe.

Dziś Tłusty Czwartek. W ciągu roku właściwie nie jem pączków, bo niespecjalnie mi smakują. Tzn. smakują, ale nie jestem ich największą fanką. Co innego w taki dzień jak dziś. Dziś pączki smakują wybornie! Zaraz zabieram się do robienia pączków - pierwszy raz w życiu, zobaczymy, co z tego wyjdzie! Wczoraj jednak świętowaliśmy Tłustą Środę i powstały pączki twarogowe, które robi się w 5 minut, a smakują jak cholerka :D Robiłam je w zeszłym roku, robiłam i wczoraj, i zapewne za rok znów u nas zagoszczą.



Przepis idealny dla spóźnialskich lub zapracowanych. 

Składniki:
  • kostka półtłustego albo tłustego twarogu(ok 250g)
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
1. Twaróg mielimy albo, w moim wypadku, przeciskamy przez praskę. Równie dobrze można go zmiażdżyć widelcem albo wrzucić do rozdrabniacza - każda opcja jest dobra!
2. W misce rozkłócamy jajko i dodajemy cukier.
3. Dodajemy do jajka mąkę z proszkiem do pieczenia oraz twaróg.
4. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką - powinno nie kleić się nam do rąk, wtedy będzie ok :)
5. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, które smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią :)
6. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem.

UWAGA!

* Pączki osuszajmy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

* Formujmy niezbyt duże kulki, w przeciwnym razie pączki będę surowe w środku.

Lubię wracać do sprawdzonych przepisów :) Równo rok temu robiłam te pączki - było już dawno po Tłustym Czwartku. Doceniam też, że robię tu zapiski meteorologiczne, bo okazało się, że rok temu było w tym czasie dużo śniegu. A dziś panuje piękna wiosna :) Zeszłoroczny wpis znajdziecie o tu [klik!].

Miłego dnia,
Olga

7 komentarzy:

  1. a robiłaś kiedyś z ziemniaków? :) mama kiedyś zrobiła, są super pyszne i bardzo długo zachowują świeżość ;) o ile dotrwają :)

    Smacznego! :* I całusy dla całej rodzinki <3

    http://opowiescistypendialnepooja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam ze słodkich ziemniaków, ale tak na pikatnie, z dipem czsonkowym - pycha! :)

      Usuń
  2. U mnie pączusie serowe cieszą się największa popularnością. Ja też je lubię, zwłaszcza za to, że tak szybko się je robi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I u nas to już będzie tradycja, bo są pyszne :)

      Usuń
  3. też robię takie małe pyszności, aż chce się porwać jedną kuleczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmmm! Właśnie sobie je zrobiłam.Normarnie kupywałam je w piekarni lub po prostu w sklepie- oczywiście nie były tak pyszne jak te ♥ Dziękuję za przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...