środa, 16 listopada 2011

Maślany chleb tostowy.

Może i nie jest to najzdrowszy chleb, ale najpyszniejszy. Lekko wyczuwalny smak masła, mięciutki i smakowity. Chcieliśmy spróbować go w formie tostów, ale... nie doczekał :) Został zjedzony natychmiast - z domowym dżemem z dyni(przepis wkrótce).

Przepis znalazłam na forum: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4107 i lekko zmodyfikowałam.

Składniki:
250 ml mleja
75g masła
1 łyżeczka miodu(niekoniecznie płynnego - jak jest w oryginale)
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru500g mąki pszennej(typ 550)
1 opakowanie suchych drożdży

W tej kolejności wkładamy składniki do maszyny. Jak zwykle piekłam w programie NORMAL. Ale można też w trybie do białego pieczywa.

Wygląda tak - nie ma zdjęć całości, bo nie zdążyłam dobiec z aparatem ;)




O.

2 komentarze:

  1. maślany i domowy.. aż chce się skrasc kromkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. ogromny wygląda. domowy więc naj.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...