czwartek, 29 września 2011

Pomidory po raz drugi.

Dziś na obiad szefowa domowej kuchni podała faszerowane pomidory. Zazwyczaj robiłam w ten sposób tylko papryki i cukinie, ale, jak wiadomo, mam za dużo pomidorów, więc musiały być i na obiad.
Włączam się także do akcji:

Faszerowany zawrót głowy

Przepis na te pyszności wygląda tak:

"Faszerowane pomidory"

8 pomidorów
200g kaszy kuskus
2  ząbki czosnku
1 cebula
12 pieczarek
1 jajko
żółty ser
sól, pieprz, majeranek
oliwa

Kuskus przygotować wg przepisu na paczce - uwielbiam go za łatwość w przygotowaniu, dlatego często jem :) Cebulę, czosnek, pieczarki podsmażyć na oliwie. Pomidorkom odciąć kapelusze i wydrążyć w środku. Do kuskusa dodajemy podsmażone warzywa i miąższ z pomidorów. Doprawiamy do smaku i farsz jest gotowy. Nadziewamy nim pomidory, posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapeluszem pomidorkowym.

Podpiekamy całość w piekarniku ok 30 minut i pyszny obiad gotowy jest już do podania. O dziwo mój ukochany zjadł z apetytem, chociaż jest 100% mięsożercą, a tu ni grama mięsiwa! :)

Danie na różnych etapach tworzenia wyglądało tak:




Do jutra!
O.

1 komentarz:

  1. Ja robiłam pierwszy raz kilka tygodni temu faszerowane papryki z ryżem, którego wcześniej nie ugotowałam ;)
    Nie polecam - chyba, że ktoś lubi na chrupko :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...