Ostatnio zajadamy się rybami nie tylko w piątek. Dlatego chyba jesteśmy tacy piękni i nadal młodzi :P Dziś obiad wymagający nieco nakładu pracy i uwagi. Warto jednak zrobić taki obiad - smakowity i zdrowy.
ZIEMNIAKI JAK Z OGNISKA
- młode ziemniaki
- oliwa
- natka pietruszki
- czosnek
- sok z cytryny
Ziemniaki porządnie myjemy, ale zostawiamy w skórce. Obtaczamy je w oleju i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Trzymamy na patelni 40-45 minut(w zależności od wielkości ziemniaków), co jakiś czas potrząsając, by spiekły się równomiernie. Pod koniec tego czasu na ziemniaki nakładamy mieszankę przypraw - uważajmy, bo właśnie ona lubi się najbardziej przypalić :) Gotowość ziemniaków sprawdzamy wykałaczką :)
Ziemniaki już kiedyś gościły na blogu. Znajdziecie przepis o tu! Na zdjęciu poniżej mieszanka, którą doprawiamy ziemniaki: natka pietruszki, czosnek, sok z cytryny, sól.
SZASZŁYK Z ŁOSOSIA
Składniki:
- filet z łososia
- miód 2 łyżki
- sos sojowy 2-3 łyżki
- chilli/ostra papryka 0,5 łyżeczki
- ananas z puszki(świeży na pewno będzie lepszy - bardziej aromatyczny)
Wykonanie:
1. Miód, sos sojowy i chilli zagotowujemy w garnku, do uzyskania jednolitej marynaty. Gdy ostygnie, marynujemy w niej łososia, pokrojonego w dużą kostkę(2x2cm).
2. Ananasa kroimy w kawałki.
3. Nadziewamy na patyczki szaszłykowe łososia, na przemian z ananasem. Smażymy na patelni grillowej po 2 minutki z każdej strony. Zobaczycie zresztą sami po kolorze łososia :)
Podajemy ze świeżą sałatą - u mnie z pomidorkami koktajlowymi, całość spryskana oliwą z oliwek
Smacznego!
Słoneczka każdego dnia :*
O.
p.s.
wygląda cudoooownie! *_* ;) pewnie i tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńZdrowo, kolorowo i smacznie :). Obiad-marzenie :)
OdpowiedzUsuń