środa, 17 kwietnia 2013

Łososiowy szaszłyk w miodowej marynacie z ziemniakami jak z ogniska.

Ostatnio zajadamy się rybami nie tylko w piątek. Dlatego chyba jesteśmy tacy piękni i nadal młodzi :P Dziś obiad wymagający nieco nakładu pracy i uwagi. Warto jednak zrobić taki obiad - smakowity i zdrowy.

ZIEMNIAKI JAK Z OGNISKA
  • młode ziemniaki
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • sok z cytryny
Wykonanie:

Ziemniaki porządnie myjemy, ale zostawiamy w skórce. Obtaczamy je w oleju i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Trzymamy na patelni 40-45 minut(w zależności od wielkości ziemniaków), co jakiś czas potrząsając, by spiekły się równomiernie. Pod koniec tego czasu na ziemniaki nakładamy mieszankę przypraw - uważajmy, bo właśnie ona lubi się najbardziej przypalić :) Gotowość ziemniaków sprawdzamy wykałaczką :)


Ziemniaki już kiedyś gościły na blogu. Znajdziecie przepis o tu! Na zdjęciu poniżej mieszanka, którą doprawiamy ziemniaki: natka pietruszki, czosnek, sok z cytryny, sól. 



SZASZŁYK Z ŁOSOSIA

Składniki:

  • filet z łososia
  • miód 2 łyżki
  • sos sojowy 2-3 łyżki
  • chilli/ostra papryka 0,5 łyżeczki
  • ananas z puszki(świeży na pewno będzie lepszy - bardziej aromatyczny)


Wykonanie:


1. Miód, sos sojowy i chilli zagotowujemy w garnku, do uzyskania jednolitej marynaty. Gdy ostygnie, marynujemy w niej łososia, pokrojonego w dużą kostkę(2x2cm).
2. Ananasa kroimy w kawałki.
3. Nadziewamy na patyczki szaszłykowe łososia, na przemian z ananasem. Smażymy na patelni grillowej po 2 minutki z każdej strony. Zobaczycie zresztą sami po kolorze łososia :)

Podajemy ze świeżą sałatą - u mnie z pomidorkami koktajlowymi, całość spryskana oliwą z oliwek






Smacznego!


Słoneczka każdego dnia :*
O.



p.s.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...