Dziś przedstawiam Wam ostatni piątkowy obiad. Robiona na szybko i z tego, co było w lodówce. Niestety czasem tak się zajmę różnymi sprawami w domu, że zapomnę pójść do sklepu... Jak się czymś zajmę, to zapominam o całym świecie. A ostatnio zajmuje mnie tak wyplatanie z papierowej wikliny... Do rzeczy!
Składniki:
- miruna - 4-5 filetów
- musztarda rosyjska - 3 łyżeczki
- śmietana 18% - 200 ml(mały kubeczek :)
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- suszone oregano - 1 łyżeczka (wybór ziół dowolny - akurat tylko oregano mi zostalo, więc zostało użyte)
- pieprz do smaku
- sól do smaku - im mniej, tym lepiej - wiadomo! :)
Wykonanie:
1. Rybę kroimy na spore kawałki - ok. 3-4 z fileta wychodzą. Solimy ją i pieprzymy. Kładziemy do naczynia żaroodpornego.
2. Śmietanę mieszamy z musztardą i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem zalewamy rybę.
3. Całość posypujemy oregano i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do temp. 180 stopni.
Podajemy z lekką sałatą, mężowi można dorzucić ziemniaczki :)
Majówka tuż tuż.... Nie mam grillowego doświadczenia, bo u mnie w domu rzadko używaliśmy tego sprzętu. W tym roku nadrabiam zaległości. Proszę o jakieś pomysły, bo umiem tylko szaszłyki drobiowo - warzywne i kaszankę z kapustą kiszoną grillować :D Oby pogoda dopisała! Zapowiadają zimno, ale co mi tam... Rodzice mają zadaszony taras, więc będę grillować tam! Deszcz i wiatr mnie nie przestraszą! A co!
p.s. macie ochotę na jakiś konkurs? Bo dorwałam ciekawe gadżety i chętnie się nimi podzielę :)
Buziaki!
O.
Witam Ciebie serdecznie,
OdpowiedzUsuńbyłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła swój blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.
Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1000 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Życzę udanego tygodnia,
Magdalena
W razie jakichkolwiek pytań, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl
A szukałam ostatnio ciekawych przepisów na rybkę, Twoja prezentuje się smakowicie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńjeszcze nie miałam okazji próbować tej ryby :) muszę się skusić :) wygląda bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis - jak większość pomysłów na "co znajdę w lodówce" :). Szukałam jakiejś alternatywy dla nieśmiertelnej smażonej rybki i Twój przepis wydał mi się najciekawszy - prosty i szybki. Przyrządzę w sobotę i postaram się umieścić informację o efektach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDaj znać obowiązkowo :) Udanego weekendu życzę :*
UsuńCiekawe, która wersja pojawiła się jako pierwsza…
OdpowiedzUsuńhttp://wirtualny.doradcasmaku.pl/przepis/281807/miruna-zapiekana-w-sosie-smietanowym.html
To jest ten sam przepis, te same zdjęcia. Mam konto na Doradcy Smaku i umieszczam tam swoje przepisy. Na blogu jednak zawsze pojawiają się jako pierwsze :)
UsuńDzięki za info! A jeszcze mam pytanie, śmietana kwaśna czy słodka? Często nie jest to doprecyzowane, a jednak ważne chyba...
UsuńMasz rację, to ważne. Nawet bardzo :) Będę teraz zwracać na to większą uwagę! W tym przepisie powinna być 18% kwaśna śmietana. Jeśli jeszcze gdzieś znajdziesz niejasności, dawaj znać. Udanego weekendowania :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAkurat dla mnie zawsze ryba zapiekana była najlepszym daniem jakie mogłam sobie przygotować. Dziś również chętnie korzystając z produktów https://mowisalmon.pl/produkty/ wiem, że właśnie to łososia najbardziej lubię i muszę przyznać, że mogę go jeść niemal codziennie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę rybkę. Miałam mało śmietany więc dodałam jogurtu. Wiem że niezgodne z przepisem ale dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuń