niedziela, 14 kwietnia 2013

Chałwowe ciasteczka.

Zakupiłam ostatnio dużą ilość chałwy :) Trochę zjadłam oczywiście od razu... Zostało jej jednak tyle, że musiałam ją przerobić. Kiedyś robiłam ciasto z chałwowym nadzieniem, ale tym razem zwyciężyło lenistwo... Piec biszkopt, robić masę, przekładać... Nie chciało mi się. Z pomocą jak zwykle przyszedł wujek Google. U Brzuszków Łakomczuszków znalazłam przepis na chałwowe ciasteczka. Robiło się je szybko, więc zdecydowałam się spróbować.


Składniki:
  • 430g mąki(ok. 2,5 szkl)
  • 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g chałwy(u mnie kawowa)
  • 200g margaryny
  • 170g cukru pudru(1 szkl)
  • 2 łyżki mleka
  • sezam do ozdoby


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
2. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3. Z ciasta formujemy małe kulki, która zgniatamy dłonią, by powstały płaskie ciasteczka.
4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Posypujemy sezamem i dociskamy go łyżeczką, by nie odpadł.
6. Pieczemy ok 10-15 minut w 180 stopniach. Patrzmy na nie, bo lubią się szybko przyrumienić - pierwsza partia właśnie taka była :P Później uważałam na nie bardziej!


Pisałam już wczoraj, że zawiozłam je dzieciakom. Ciastka zostały ocenione na 5+ :D 
Nie dziwcie się przepisowi. Ja w pierwszej chwili pomyślałam, że nie da się z prawie samych suchych składników zagnieść ciasta... Chałwa robi swoje i ciasto zagniata się pięknie! Jest sprężyste jak trzeba :)

Pozdrawiam dziś wyjątkowo słonecznie!
O.

6 komentarzy:

  1. Lubię chałwowe! Moja przyjaciółka dała mi kiedyś na nie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! cieszę się że się udały. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacha. Też mam chałwę w domu, więc wiem jak mogłabym ja wykorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam chałwę...ciasteczek jeszcze nie jadłam..ale na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olgo, piękne ciasteczka :)) lenistwo zmoblizowało Cię jednak do zrobienia czegoś przepysznego :)) a połączenie chałwy z sezamem super!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniami :) Mam jeszcze zapas chałwy, czas najwyższy go wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...