czwartek, 25 kwietnia 2013

Naleśniki z ruskim nadzieniem.

Zdarzają nam się małżeńskie pierogowe soboty. W zeszły weekend trafił się właśnie taki dzień... Powstawały m. in. ruskie pierogi. Zrobiłam wyjątkowo dużo farszu i stwierdziliśmy, że nie samymi pierogami człowiek żyje. I tak padł pomysł naleśników z ruskim nadzieniem... Po lepieniu pierogów miałam dość stania w kuchni, więc naleśniki smażył mój niezawodny P. :) Nieco je zapiekliśmy i wyszło smakowite i szybkie danie...


Składniki:

NALEŚNIKI

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mąka pszenna(dodajemy jej tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
FARSZ:

było o nim już tu! Ale dla przypomnienia... Mała porcja :)
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • kostka białego sera półtłustego
  • mała cebula
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

NALEŚNIKI
1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy jajko.
2. Dosypujemy mąkę i mieszamy/miksujmy. Dosypujemy taką ilość mąki, by ciasto przybrało konsystencję gęstej śmietany.
3. Na rozgrzaną patelnie wylewamy porcję ciasta i smażymy cienki naleśnik z obu stron.

FARSZ
1. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków albo mielimy w maszynce.
2. Cebulę kroimy drobno i smażymy na rumiano.
3. Dodajemy cebulę do farszu, który doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Na usmażone naleśńiki nakładamy farsz, wykładamy naleśniki wykładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 15 minut. Gotowe podaję ze śmietaną :)



Pozdrawiam wiosennie,
O.


7 komentarzy:

  1. Dziś w blogosferze naleśnikowo, placuszkowo.... Pomysl na farsz z nadzienia do ruskich bardzo trafiony. Chętnie bym takiego na obiad zjadla. pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie jadłam naleśników ruskich. Nie są zbyt łagodne w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to już zależy czym doprawiasz farsz :) ale w wersji podstawowej(jak w przepisie) jest ok, pod warunkiem, że doda się śmietanę - choć odrobinę. dla mnie to + zielenina na wierzch sprawia, że smak zaspokaja moje kubki smakowe :P

      Usuń
  3. Próbowałam kiedyś takich naleśników, są świetne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właściwie dlaczego nie??? Pierogi ruskie to moje ulubione (obok bryndziołków) wiec takie naleśniki na pewno by mi smakowały...

    OdpowiedzUsuń
  5. cudooowne :) muszę wypróbować, bo ruskie pierogi uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...