Zdarzają nam się małżeńskie pierogowe soboty. W zeszły weekend trafił się właśnie taki dzień... Powstawały m. in. ruskie pierogi. Zrobiłam wyjątkowo dużo farszu i stwierdziliśmy, że nie samymi pierogami człowiek żyje. I tak padł pomysł naleśników z ruskim nadzieniem... Po lepieniu pierogów miałam dość stania w kuchni, więc naleśniki smażył mój niezawodny P. :) Nieco je zapiekliśmy i wyszło smakowite i szybkie danie...
NALEŚNIKI
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- mąka pszenna(dodajemy jej tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
FARSZ:
było o nim już tu! Ale dla przypomnienia... Mała porcja :)
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- kostka białego sera półtłustego
- mała cebula
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
NALEŚNIKI
1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy jajko.
2. Dosypujemy mąkę i mieszamy/miksujmy. Dosypujemy taką ilość mąki, by ciasto przybrało konsystencję gęstej śmietany.
3. Na rozgrzaną patelnie wylewamy porcję ciasta i smażymy cienki naleśnik z obu stron.
FARSZ
1. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków albo mielimy w maszynce.
2. Cebulę kroimy drobno i smażymy na rumiano.
3. Dodajemy cebulę do farszu, który doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Na usmażone naleśńiki nakładamy farsz, wykładamy naleśniki wykładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 15 minut. Gotowe podaję ze śmietaną :)
Pozdrawiam wiosennie,
O.
Smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziś w blogosferze naleśnikowo, placuszkowo.... Pomysl na farsz z nadzienia do ruskich bardzo trafiony. Chętnie bym takiego na obiad zjadla. pozdr.
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam naleśników ruskich. Nie są zbyt łagodne w smaku?
OdpowiedzUsuńto już zależy czym doprawiasz farsz :) ale w wersji podstawowej(jak w przepisie) jest ok, pod warunkiem, że doda się śmietanę - choć odrobinę. dla mnie to + zielenina na wierzch sprawia, że smak zaspokaja moje kubki smakowe :P
UsuńPróbowałam kiedyś takich naleśników, są świetne.
OdpowiedzUsuńWłaściwie dlaczego nie??? Pierogi ruskie to moje ulubione (obok bryndziołków) wiec takie naleśniki na pewno by mi smakowały...
OdpowiedzUsuńcudooowne :) muszę wypróbować, bo ruskie pierogi uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń