środa, 28 marca 2018

Tarta ze szpinakiem i ricottą.

Dziś przepis na tartę ze szpinakiem i ricottą. A także z boczkiem i pomidorkami :D Dawno nie było u nas tego typu dania, a kiedyś przygotowywałam je bardzo często. Lubię tarty, bo wbrew pozorom przyrządza się je szybko, są smaczne i wyglądają efektownie na stole.

Składniki:

KRUCHE CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody

NADZIENIE:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 g sera ricotta
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa


Wykonanie:

CIASTO:

1. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki masło i siekamy nożem tak, by rozdrobnić masło i "wmieszać" je w mąkę.
2. Dodajemy żółtko, sól i łyżkę wody.
3. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Ciasto owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy....

NADZIENIE:

1. Szpinak dokładnie myjemy i zalewamy go gorącą wodą i pozostawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy dokładnie na durszlaku,
2. Boczek kroimy na małe kawałeczki.
3. W misce mieszamy razem jajka, ser ricotta oraz śmietanę. Dodajemy dokładnie odsączony szpinak, połowę startego na tarce o drobnych oczkach żółtego sera oraz boczek.
4. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem oraz szczyptą gałki muszkatołowej - nie pomińcie tej ostatniej, bo dodaje naprawdę przyjemnego aromatu całości.

CAŁOŚĆ:

1. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę smarujemy uprzednio masłem albo innym tłuszczem.
2. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Aby się nie wybrzuszyło musimy je obciążyć - najłatwiej fasolą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, na którą sypiemy fasolę. 
3. Gdy podpieczemy spód, wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy fasolę z folią i wypełniamy tartę nadzieniem, układamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy resztą żółtego sera.
4. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 25 - 30 minut.

Smacznego,
O.

1 komentarz:

  1. Boczek pominę, ale przepis bardzo mi się podoba. Tarta prezentuje się cudnie, w ogóle to piękne zdjęcia. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...