sobota, 14 października 2017

Domowa wędlina.Tym razem karkówka!

Przepis ten dostałam od Szwagierki wieki temu. Leżał i czekał na swoją kolej :) W końcu się doczekał, a ja żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej. Mięso wyszło pyszne, kanapki z nim smakują wybornie! Smak potwierdziła połowa rodziny, bo oczywiście musiała dać do spróbowania wszystkim! Roboty nie ma przy tym wiele, a zapewniam, że wasze kubki smakowe oszaleją


Składniki:

  • ok. 2 kg kawałek mięsa (karkówka, szynka, łopatka, schab - co lubicie!)
  • 2,5 l wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 opakowanie majeranku
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżki majonezu

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

2. Kiedy zalewa się zagotuje, wkładamy do niej mięso - polecam kawałek mięsa albo obwiązać sznurkiem (sposoby znajdziecie bez problemu na youtube) albo wpakować je w siateczkę do wędlin (dostępne w marketach). Oczywiście bez wiązania też da radę, ale nasza wędlina będzie mniej kształtna :P

3. Gotujemy 1 godzinę.

4. Odstawiamy garnek z zalewą i mięsem na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy mięso i gotowe! :D



Smacznego,
O.

3 komentarze:

  1. Haha,u mnie tylko raz wytrzymaliśmy te 12 godzin ;-) Teraz mięso nawet nie zdąży wystygnąć,a już nic nie ma! :-D No i wariacje z dominującą przyprawą polecam,np. mniej majeranku na rzecz papryki słodkiej lub curry ;-) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem przygotuję wg twoich wskazówek i poeksperymentuję z przyprawami :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...