wtorek, 23 maja 2017

Łazanki z młodą kapustą.

Łazanki z młodą kapustą to zdecydowany faworyt naszych obiadów :D Ale nigdzie nie smakują one tak, jak u Mamy! Ona potrafi je najlepiej doprawić i takie lubię najbardziej! Dziś przestawię Wam jej przepis - niezbyt skomplikowany, ale danie powala smakiem! Łazanki z taką kapustą są o niebo lepsze (dla nas!) niż te z kiszoną. Gotujecie, póki dostępna jest pyszna kapusta :)



Składniki:
(duża porcja - na 5-6 osób)
  • 1/2 główki młodej kapusty (jeśli jest naprawdę mała to użyjcie całej)
  • 2 cebule
  • 3 pętka kiełbasy (np. śląskiej)
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie (500 g) makaronu łazanki (można zastąpić każdym innym - czasami jemy ze świderkami)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • majeranek (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
  • opcjonalnie: świeży rozmaryn lub tymianek, 150 g wędzonego boczku

Wykonanie:

KROK 1

Kapustę szatkujemy.


KROK 2

Cebule kroimy w kostkę. 


KROK 3

Kiełbasę kroimy na plasterki.


KROK 4

Na patelni podsmażamy kiełbasę.

Jeśli chcemy użyć również boczku to najpierw smażymy boczek, żeby wytopił się z niego tłuszcz, na którym podsmażymy kiełbasę i cebulę.


KROK 5

Na drugiej patelni (lub w garnku) podsmażamy kapustę, którą następnie podlewamy 1/2 szklanką wody i dusimy.


KROK 6

Do kiełbasy dorzucamy cebulę. Jeśli kiełbasa jest chuda i nie puszcza tłuszczu, dolejcie kilka (4-5) łyżek oleju.


 KROK 7

Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek.


KROK 8

Na patelnię z cebulą i kiełbasą dodajemy podduszoną kapustę. Przesmażamy razem 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy świeże zioła.


 KROK 9

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najbardziej lubię makaron z Lubelli :)


KROK 10

Ugotowany makaron łączymy z pozostałymi składnikami i zajadamy ze smakiem :)


Smacznego,
O.


Zapraszam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...