czwartek, 2 lutego 2017

Tarta z boczkiem i cebulą.

Wieki nie robiłam żadnej tarty, a kiedyś gościły u nas w domu bardzo często. I jako desery, i jako danie obiadowe. Ostatnio musiałam przygotować obiad na niespodzianego gościa, a w lodówce pustka. Z konkretnych rzeczy leżał tylko wędzony boczek, który P. kupił sobie do jajecznicy ;) Na szczęście reszta składników jest z serii tych, które zazwyczaj ma się w lodówce, więc pomysł nasunął się sam!



Składniki:

CIASTO
  • 200 g mąki
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody
NADZIENIE
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 4 jajka + białko, które nam zostało z ciasta
  • 200 ml jogurtu greckiego (lub śmietany 18%)
  • 50 g tartego żółtego sera (u mnie także kawałek mozzarelli)
  • sól, czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej



Wykonanie:

CIASTO

1. Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki masło i siekamy nożem tak, by rozdrobnić masło i "wmieszać" je w mąkę.
2. Dodajemy żółtko, sól i łyżkę wody.
3. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
4. Ciasto owijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy....

NADZIENIE

1. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na patelni.
2. Cebulę siekamy i dorzucamy do boczku - jeśli boczek nie puścił za dużo tłuszczu, dolejmy nieco oleju!
3. W miseczce mieszamy jajka, jogurt oraz starty ser. Doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

1. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę smarujemy uprzednio masłem albo innym tłuszczem.
2. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok 15 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem. Aby się nie wybrzuszyło musimy je obciążyć - najłatwiej fasolą. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, na którą sypiemy fasolę. 
3. Gdy podpieczemy spód, wyciągamy ciasto z piekarnika i zdejmujemy fasolę z folią.
4. Na podpieczony spód wykładamy boczek z cebulą i zalewamy to masą jajeczną.
5. Wkładamy tartę z powrotem do piekarnika na ok. 30 minut.

Smacznego,

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...