środa, 7 grudnia 2016

Ciasto bananowo-migdałowe. Bez cukru.

Powstało dziś ciasto. Szybkie, pyszne, z owocami i bez cukru. Banany są na tyle słodkie, że dosłodzenie łyżką miodu wystarczyło, by uzyskać ciasto, po którym nie poznacie braku cukru :D Zamiast bananów możecie dodać jabłka, ale wtedy można dodać nieco więcej miodu - lub jego dowolnego zamiennika. 



Składniki:

na keksówkę długości 24 cm 
(dla tradycyjnej 36 cm należy podwoić ilość składników)

  • 50 g masła
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • ok. 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 banany
  • 20 g płatków mgdałowych + 1 łyżka dla posypania
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon
  • imbir

Wykonanie:

1. Masło należy roztopić w rondelku i odstawić na kilka minut do wystudzenia.
2. Do masła dodać miód i dokładnie wymieszać - przełożyć do miseczki.
3. Do masła z miodem dodajemy jajko i miksujemy do powstania jednorodnej masy.
4. Dolewamy mleko i nadal miksujemy.
5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy. Jeśli uznacie, że masa jest zbyt zwarta (i będziecie mieli problem z jej miksowaniem), dodajecie odrobinę mleka.
6. Banany obieramy i kroimy w grube plasterki. Polewamy je sokiem z cytryny, obsypujemy cynamonem i imbirem. 
7. Pokrojone banany i migdały dodajemy do ciasta. Mieszamy.
8. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok. 40 minut.

UWAGA!!!

  • Jeśli pieczecie w większej formie, czas pieczenia należy wydłużyć do 45 - 50 minut.
  • Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem, polukrować - co lubicie! Mnie smakuje taki bez dodatków :)

Smacznego,
O.

p.s. Zapraszam :)


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...