piątek, 31 stycznia 2014

Jabłecznik z ciasta półkruchego.

Pisałam już, że rodzina i znajomi obdarzają mnie nieskończonymi ilościami książek kucharskich i gazetek sprzed lat. Mama podzieliła się ze mną jakiś czas temu książką "Ciasta słodkie i wytrawne" H. Lipińskiej i A. Woźniakowskiego. Wydana została ona w 1991, więc jest jedną z niewielu, które są młodsze ode mnie! I niestety to uświadamia mi, że nieuchronnie zbliżają się kolejne me urodziny. Jeszcze nie okrągłe, ale niebezpiecznie im bliskie. 

W skrzynce zalegało sporo jabłek, toteż postanowiłam zrobić ciacho z jabłkami. Typowa szarlotka nie wchodziła w grę, bo ile można ją jeść? Padło na prosty i tani jabłecznik z ciasta półkruchego. Wyszedł pyszny, pracy przy nim niewiele, więc zdecydowanie mogę przepis polecić, nie tylko fanom jabłek.



Składniki:

na blachę 40 x 25 cm

CIASTO

  • 510 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 150 g masła(lub margaryny)
  • 8 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko do wysmarowania ciasta


NADZIENIE

  • 1 kg jabłek(po obraniu ze skórek i wydrążeniu pestek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru



Wykonanie:

CIASTO

1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, potem dodajemy jajka i śmietanę. Dokładnie mieszamy.
2. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto łapkami.
3. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
4. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy do blaszki, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
5. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut na jasnozłoty kolor.

W tym czasie przygotowujemy....

NADZIENIE

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
2. Mieszamy je w miseczce z cukrem i cynamonem.

CAŁOŚĆ

1. Podpieczony spód studzimy.
2. Następnie wykładamy na niego przygotowane nadzienie.
3. Na wierzch kładziemy drugi rozwałkowany kawałek ciasta.
4. Ciasto dziurkujemy widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 minut.
5. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i...
Zajadamy ze smakiem :)

Dobrego dnia!
O.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...