piątek, 25 stycznia 2013

Pstrąg łososiowy pieczony z czosnkiem i imbirem.

Dziś piątek. Idealny dzień na rybę bez względu na światopogląd.  Nam już weszło w krew i zajadamy się rybami przynajmniej raz w tygodniu. Dziś proponuję Wam prosty i szybki sposób na pstrąga łososiowego. Pomysł zaczerpnięty z gazetki pt. Gotuj krok po kroku nr 1/2013.



Składniki:

  • 0,5 kg fileta z pstrąga łososiowego ze skórą(w oryginalnym przepisie był łosoś)
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • sos sojowy
  • mielony pieprz(ok. 0,5 łyżeczki)
  • oliwa




Wykonanie:
1.Filet nacinamy w poprzek tak, by powstały pasy o szerokości ok 2 cm. Uważamy aby nie przeciąć skóry!
2. Rybę należy skropić sokiem z cytryny oraz ok. 1 łyżką sosu sojowego.
3. W nacięcia wkładamy pokrojony w plasterki czosnek oraz imbir(ten lepiej w paseczki l lepiej się układa).
4. Całość pieprzymy.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, nakładamy rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.

My zajadamy z warzywami, które pieczemy razem z rybą - gotowa mrożonka jest idealna na szybki obiad :) Przygotowanie całości zajmuję ok. 10-15 minut. 

Pozdrawiam słonecznie :)
O.

6 komentarzy:

  1. Dobra rybka nie jest zła! Z imbirem nie próbowałam, ale zapewne pasuje i zaostrza lekko smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. imbir był eksperymentem, ale faktycznie pasuje. delikatna ryba + imbir i czosnek = dobre połączenie :D

      Usuń
    2. Wierzę na słowo. Wygląda smakowicie ;)

      Usuń
  2. Pycha :) Już dawno nie jadłam pstrąga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Surowej ryby nie skrapiamy sokiem z cytryny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uświadomienie, bo tego nie wiedziałam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...