wtorek, 3 stycznia 2017

Schab w sosie pomidorowym z warzywami

Znudziły Wam się już tradycyjne schabowe? :D Pewnie nie, ale czasem warto spróbować czegoś nowego. U nas kotlety schabowe nie goszczą często - panierka to pochłaniacz tłuszczu, a to staramy się ograniczać, ale schab lubimy - wyjątkowo to smaczna część świnki! Ostatnie danie powstało trochę z przypadku, bo wrzuciłam tam to, co akurat znalazłam w lodówce, a po Nowym Roku nie było tego za wiele. Prędzej w lodówce znalazłabym butelkę szampana... Ok, przesadziłam. Szampan został wypity zdecydowanie szybciej, niż zjedzone zostały warzywa - taki czas, nic na to nie poradzimy, że to sylwestrowy napój :D 

Do rzeczy! Zaproponuję Wam dziś przepis na danie ze schabu, do którego nawet nie potrzebujemy surówki, bo warzyw w sosie jest bardzo dużo! Podać możemy je z ziemniakami, ryżem, kaszami, a nawet makaronem, bo i czemu nie? U nas jednego dnia były ziemniaki, drugiego kasza gryczana biała. W obu wariantach schab smakował wybornie! A właśnie! To jest danie z serii tych, które możesz przygotować na kilka dni :) Dzięki temu, że warzyw w sosie jest dużo, mnie wystarczył jeden "kotlecik", by się najeść. 




Składniki:
  • 1 kg schabu
  • 2 czerwone papryki
  • seler naciowy - 4 łodygi
  • pół puszki kukurydzy
  • 8-9 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka
  • sól, pieprz czarny, czerwona słodka papryka i ostra papryka
  • olej
  • woda/bulion


Wykonanie:

1. Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem.

2. Tak przygotowane kotleciki przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem - wystarczy po 1 - 2  minucie z każdej strony.

3. Tak przygotowane mięso przekładamy na garnka i zalewamy wodą lub bulionem tak, by przykryć mięso. Wstawiamy garnek na niewielki ogień.

4. Do mięsa dodajemy pokrojoną w paski paprykę, posiekaną cebulę oraz czosnek (jeśli chcecie to cebulę i czosnek można lekko podsmażyć; nie jest to jednak konieczne), pokrojone w plasterki pieczarki oraz kukurydzę i pokrojony na kawałki seler naciowy (nie zapomnijcie o nim, bo dodaje świetny aromat -  smakuje zupełnie inaczej niż surowe łodygi, jest dużo delikatniejszy!). 

5.Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając wodą/bulionem.

6. Do szklanki wlewamy nieco wody (ok. 1/4 szklanki) i dodajemy do tego koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa i warzyw. 

7. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Gotujemy pod przykryciem jeszcze kilka (5-7) minut, co jakiś czas mieszając.


UWAGA!!! 

Dzięki temu, że kotleciki podsmażyliśmy obtoczone w mące, sos nam lekko zgęstnieje i będzie miał odpowiednią konsystencję.

Jeśli sos wyda nam się jednak zbyt rzadki, podgotujmy całość bez pokrywki kilka minut - to, co niepotrzebne odparuje i sos nam zgęstnieje.


Smacznego,
O.

p.s. Zapraszam :)






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...