Składniki:
- 1/2 kg schabu
- 2 cebule
- 400 g pieczarek
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól, biały pieprz
- olej do smażenia
- 150 ml wytrawnego białego wina lub bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 30 %
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
Wykonanie:
1. Schab kroimy w plastry, a później w paski.
2. Mięso solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso - na dużym ogniu, ale krótki(ok. 2 minut). Odkładamy mięso na talerzyk.
4. Na tę samą patelnię dokładamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę - na małym ogniu ok. 5 minut.
5. Do cebuli dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy 3-4 minutki.
6. Dodajemy do tego wino, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień.
7. Wrzucamy na patelnię mięso, dusimy kilka minut.
8. Na koniec dodajemy śmietankę i śmietanę.
9. Doprawiamy do smaku.
Smacznego,
O.
prosto,smacznie i oto chodzi
OdpowiedzUsuńDzięki :) Cały czas staram się wrzucać takie przepisy, które będzie potrafił zrobić każdy :)
UsuńBardzo fajny pomysł na schabik :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł przypadł Ci do gustu :)
Usuń