Przepis ten przeleżał u nas długo. Kiedyś P. przyniósł go z pracy, od Pani Joli :) Zapodział mi gdzieś kartkę i nie mogliśmy jej znaleźć. W końcu sama przez przypadek wpadła w moje ręce. Na szczęście! Zima w pełni, więc konkretna, pożywna zupa sprawdzi się idealnie!
Składniki (na 4-litrowy garnek)
- 7 ziemniaków (dość dużych)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- 2 kiełbasy (np. śląskie)
- 200 g boczku wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranki
- 200 ml śmietany 18 %
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa, kminek
- 3 łyżki mąki krupczatki
Wykonanie:
1. Na suchą małą patelnię kładziemy 3 łyżki mąki krupczatki i podsmażamy na jasnobrązowy kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. W garnku zagotowujemy wodę - połowę garnka :) Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
3. Warzywa (ziemniaki, pietruszka, marchewka, seler) myjemy, obieramy i kroimy - w kostkę albo jak lubicie inaczej :)
4. Do gotującej się wody wrzucamy warzywa, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną (około 30 minut).
5. Boczek i kiełbasę kroimy na małe kawałki i podsmażamy na dużej patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy(jeśli boczek jest chudy i nie wytapia się niego dużo tłuszczu, dolejmy odrobinę oleju na patelnię). Dodajemy 2 łyżeczki majeranku, mieszamy i całą zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy.
6. Wracamy teraz do podsmażonej, ostudzonej mąki. Do 200 ml zimnej wody dodajemy mąkę oraz łyżeczkę kminku i szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy - tak, by nie było grudek. Wlewamy powoli do zupy i mieszamy.
7. Na koniec dodajemy do zupy śmietanę, do której wcześniej dodajemy drobno posiekane 3 ząbki czosnku.
UWAGA!!!
Dla lepszego smaku dodajmy 3-4 suszone grzyby!
Smacznego,
O.
zupka pyszna, ze mniammm ;)
OdpowiedzUsuń