Karnawał w pełni, niektórzy już myślami przy Tłustym Czwartku, więc eksperymentujemy z pączkami :D Na pierwszy ogień poszły czekoladowe pączki z dziurką!
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 50 ml oleju
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
2. Jajka ubijamy z cukrem.
3. Do jajek z cukrem dodajemy jogurt i masło. Dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy ciasto. Będzie miało ono dziwną konsystencję - za gęstą na ciasto, które wlewamy do blachy, a za rzadkie na ciasto do rozwałkowania! Nie wystraszcie się :D
5. Ciasto wstawiamy na 2 godzinki do lodówki. Po tym czasie nabierze odpowiedniej konsystencji :)
6. Ciasto rozwałkowujemy - jeśli będzie zbyt lepie, podsypujmy mąką. UWAGA! Nie wałkujcie zbyt cienko. Ciasto powinno mieć ok. 8 mm.
7. Do wykrawania potrzebujemy dwóch przyrządów - mniejszego i większego kółka. Najpierw wycinamy większym - jak na pierogi, potem, w środku, wykrawamy mniejsze kółko --> tak powstanie nam pączek z dziurką :D
8. Smażymy pączki na rozgrzanym głębokim tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony.
9. Gotowe pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Możemy udekorować je lukrem lub cukrem pudrem!
UWAGA!!!
Pączki można upiec! Wystarczy im 10 - 12 minut w 200 stopniach. Ale nie wyrastają tak ładnie jak te smażone :)
Wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńChyba też muszę zacząć o pączkach myśleć...
Dzięki :) No tak! To już najwyższy czas :D
UsuńOOoooOOO jak bym zjadła takiego pączusia :*
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła teraz takiego pączusia, rewelacja :D
OdpowiedzUsuńWpadaj na kawę :D
UsuńI za mną "chodzą" pączki ;))) a Twoje wygladaja bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo trzeba zrobić, i to jak najszybciej :D Dzięki! :*
UsuńWyglądają świetnie :) Uwielbiam czekoladę, więc są idealne dla mnie ^^
OdpowiedzUsuńDzięki :D Widzę, że mamy podobne gusta ;) Też jestem fanką czekolady!
Usuń