piątek, 27 stycznia 2017

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą.

Placki ziemniaczane to kuchenna klasyka! I mega rarytas, bo nie jada się ich często :) U nas powstała ostatnio wersja bardziej urozmaicona - z dodatkiem kiszonej kapusty i marchewki. Wyszły rewelacyjne! 


Składniki:

  • 200 g ziemniaków (3 duże lub 5-6 małych)
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
Wykonanie:

1. Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach.
2. Kapustę odsączamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Do miski wkładamy ziemniaki, marchew i kapustę. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złocisty kolor.
5. Podajemy ze śmietaną lub zajadamy bez dodatków :)

Smacznego,
O.

1 komentarz:

  1. Kocham placki ziemniaczane pod każdą postacią. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...