Placki ziemniaczane to kuchenna klasyka! I mega rarytas, bo nie jada się ich często :) U nas powstała ostatnio wersja bardziej urozmaicona - z dodatkiem kiszonej kapusty i marchewki. Wyszły rewelacyjne!
Składniki:
- 200 g ziemniaków (3 duże lub 5-6 małych)
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach.
2. Kapustę odsączamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Do miski wkładamy ziemniaki, marchew i kapustę. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złocisty kolor.
5. Podajemy ze śmietaną lub zajadamy bez dodatków :)
Smacznego,
O.
Kocham placki ziemniaczane pod każdą postacią. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/