Powstało dziś ciasto. Szybkie, pyszne, z owocami i bez cukru. Banany są na tyle słodkie, że dosłodzenie łyżką miodu wystarczyło, by uzyskać ciasto, po którym nie poznacie braku cukru :D Zamiast bananów możecie dodać jabłka, ale wtedy można dodać nieco więcej miodu - lub jego dowolnego zamiennika.
Składniki:
na keksówkę długości 24 cm
(dla tradycyjnej 36 cm należy podwoić ilość składników)
- 50 g masła
- 1-2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- ok. 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 banany
- 20 g płatków mgdałowych + 1 łyżka dla posypania
- sok z połowy cytryny
- cynamon
- imbir
Wykonanie:
1. Masło należy roztopić w rondelku i odstawić na kilka minut do wystudzenia.
2. Do masła dodać miód i dokładnie wymieszać - przełożyć do miseczki.
3. Do masła z miodem dodajemy jajko i miksujemy do powstania jednorodnej masy.
4. Dolewamy mleko i nadal miksujemy.
5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy. Jeśli uznacie, że masa jest zbyt zwarta (i będziecie mieli problem z jej miksowaniem), dodajecie odrobinę mleka.
6. Banany obieramy i kroimy w grube plasterki. Polewamy je sokiem z cytryny, obsypujemy cynamonem i imbirem.
7. Pokrojone banany i migdały dodajemy do ciasta. Mieszamy.
8. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok. 40 minut.
UWAGA!!!
- Jeśli pieczecie w większej formie, czas pieczenia należy wydłużyć do 45 - 50 minut.
- Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem, polukrować - co lubicie! Mnie smakuje taki bez dodatków :)
Smacznego,
O.
p.s. Zapraszam :)
Mmm...pyszne ciacho 😊
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrósł! Uwielbiam ciasta bananowe :)
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdlaczego nie wiedziałam, że pieczesz takie cudo?! już bym leciała na kawkę!
OdpowiedzUsuń