środa, 12 czerwca 2013

Sałatka z pieczonych buraków z fetą.

Lubię buraki. Nie mylić z "buraków". Lubię barszcz, lubię surówkę, lubię w każdej postaci. Przygotowałam tę sałatkę na konkurs. Celem było stworzenie kolorowego dania. Ot i powstało! Kolorowe i zawierające wszystkie składniki, które uwielbiam. Doskonałe danie na przekąskę w upalne dni. Lekkie i smakowite.


Składniki:
  • 2 małe buraki
  • kilka oliwek
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek
  • dowolna sałata - u mnie roszponka
  • ser feta
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa 


Wykonanie:
1. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy ok 1 h w 170 stopniach. Długość pieczenia zależy oczywiście od wielkości buraka.
2. Ostudzone obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
3. Pozostałe składniki układamy na burakach, posypujemy pieprzem, skrapiamy oliwą i zajadamy. 



Burakom w życiu mówimy stanowcze "NIE!", za to tymi na talerzu cieszmy się do woli - są pyszne i pełne wartości odżywczych!

O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...