Lubię buraki. Nie mylić z "buraków". Lubię barszcz, lubię surówkę, lubię w każdej postaci. Przygotowałam tę sałatkę na konkurs. Celem było stworzenie kolorowego dania. Ot i powstało! Kolorowe i zawierające wszystkie składniki, które uwielbiam. Doskonałe danie na przekąskę w upalne dni. Lekkie i smakowite.
Składniki:
- 2 małe buraki
- kilka oliwek
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- dowolna sałata - u mnie roszponka
- ser feta
- świeżo mielony pieprz
- oliwa
Wykonanie:
1. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i pieczemy ok 1 h w 170 stopniach. Długość pieczenia zależy oczywiście od wielkości buraka.
2. Ostudzone obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
3. Pozostałe składniki układamy na burakach, posypujemy pieprzem, skrapiamy oliwą i zajadamy.
Burakom w życiu mówimy stanowcze "NIE!", za to tymi na talerzu cieszmy się do woli - są pyszne i pełne wartości odżywczych!
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz