środa, 12 czerwca 2013

Rösti z boczkiem

Mama sprezentowała( i nadal prezentuje - o tym później) mi kolekcję ciekawych książek "Smaki świata". Zrobię o nich osobny wpis, bo są tego warte. Dziś, w każdym razie, pierwsze z dań, które przygotowałam na podstawie przepisów z jednej z tych książek. "Ziemniaki na wiele sposobów" ze Złotej kolekcji przepisów. 

Dziś pora na Rösti z boczkiem, danie pochodzące ze Szwajcarii. Obiad trafiony idealnie z gust mojego ziemniakożercy męża.


Składniki:
  • 750 g ziemniaków
  • 75 g surowego boczku
  • olej
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Nie mogą być one jednak rozgotowane. Musimy upilnować i trafić w moment, że będą dość miękkie, ale nie rozpadające się :)
2. Studzimy ziemniaki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach, doprawiamy.
3. Boczek drobno kroimy.
4. Boczek smażymy. Gdy już się wytopi, dolewamy odrobinę oleju, na patelnię wykładamy ziemniaczaną masę i smażymy na małym ogniu po 10-15 minut z każdej strony. Przewracamy ostrożnie, by się nie rozpadł :)


Podajemy z mieszanką sałat lub duszonymi warzywami - na które nam nie starczyło czasu :P

Wykorzystać do tego dania możemy również ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia!

Smacznego,
O.

2 komentarze:

  1. jejku...ale to wygląda smacznie :) takie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie i pysznie wygląda :)
    A co to seria "Smaki świata"?? Gdzie taką można kupić??
    Jak możesz to proszę odpisz u mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...