A ja ostatnio odkryłam przepis na ciasteczka z koperkiem. Wyśmienity zamiennik kupnych krakersów. Kruche i niezwykle aromatyczne. Do jedzenia solo lub z dipami. idealne jako letnia przekąska! Zdecydowany hit lata 2013 :)
Oryginalny przepis znajdziecie tu [klik].
KOPERKOWE CIASTECZKA
Składniki:
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki masła(w temp. pokojowej)
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 szkl. ziemniaczanego puree
- ok. 2 łyżek mleka(ile wchłonie puree)
- mąka do podsypania ciasta
Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotować. Po ugotowaniu dolać mleka i ugnieść na jednolitą masę.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
3. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, sól i koperek oraz ostudzone puree.
4. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy. Wycinamy foremkami ciastka i kładziemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie serduszka, wiadomo! :)
5. Pieczemy ok. 20 minut – dopóki ciastka nie nabiorą złotawego koloru! Takie są najsmaczniejsze.
Najlepiej smakują na drugi dzień, a jeszcze lepiej podane z dipem jogurtowo-czosnkowym :)
Smacznego!
O.
Super :)
OdpowiedzUsuńciasteczka zawsze kojarzą mi się z czymś słodkim :) a tu taka odmiana, ale pyszna odmiana :)
OdpowiedzUsuńprzegryzła bym :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie takie zrobić. Bardzo lubię słone przekąski. Przepis zapisuję i z pewnością zobaczysz te ciacha kiedyś u mnie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem Twej wersji! Będę Cię zatem odwiedzać :P
Usuń