Rabarbaru ci u nas pod dostatkiem w tym roku. Nigdy nie zajadałam, ani nie robiłam, dżemu z rabarbaru. Robiło się z niego kompot i ciasto! Przetworów nigdy. Złamałam tradycję i postanowiłam zrobić dżem, a co! Słodkości domowych nigdy dość!
Przepis jest prosty, dżem szybko się przygotowuje, a dzięki dodatkowi wanilii smakuje niezwykle. Tyle radości ze zwykłego rabarbaru.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 800 g cukru
- 2 laski wanilii
Wykonanie:
1. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki ok. 1-2 cm.
2. Zasypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki na noc, a najlepiej na 24h.
3. Rabarbar wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
4. Wanilię kroimy w kawałki - ok. 1 cm i dodajemy do rabarbaru.
5. Trzymamy rabarbar ok 30 minut na ogniu, często mieszając.
6. Przekładamy dżem do słoiczków(wyparzonych).
I...
Tu są u mnie dwie szkoły:
1) przewracamy słoiki do góry dnem i po wystygnięciu chowamy do piwnicy
albo
2) wstawiamy słoiki do garnka z wodą i gotujemy ok. 15-20 minut.
Ostatnio często spotykaną metodą pasteryzacji jest metoda "na piekarnik". W weekend stworzę obszerniejszy wpis o sposobach pasteryzacji i może uda mi się wybrać najlepszy :P
Buziaki
O.
p.s.
Robię, w ten weekend robię! Musi być cudny :)
OdpowiedzUsuńz wanilią <3
OdpowiedzUsuńpyszny!
musze zrobić wreszcie <3
dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)
Przydałby się taki słoiczek dżemu, pycha!
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com