Ostatni dzwonek na rabarbar, więc wreszcie się spięłam i go spożytkowałam. Dziś drożdżówki! Jak wiecie, coraz chętniej przygotowuję ciasto drożdżowe w różnych wariantach. Odchodzę od maszynowej roboty, na rzecz siły własnych(lub męża!) mięśni. W tym tygodniu mam plan upiec pierwszy, własnoręcznie wyrobiony chleb :) Będzie tu relacja minuta po minucie!
Przy tych drożdżówkach wspomagała mnie jednak jeszcze maszyna do pieczenia chleba, która wyrobiła za mnie pięknie ciasto! A co! Trzeba korzystać z dobrodziejstw techniki, zwłaszcza, gdy zawalają mi pół kuchni.
Przepis zaczerpnęłam od Marty [klik].
Składniki:
CIASTO
- 1 szklanka mleka (200 ml)
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek(lub oleju)
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży(w oryginale 50 g świeżych)
KRUSZONKA
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
POZOSTAŁE:
- rabarbar
- 2 łyżki cukru
- mleko
Wykonanie:
WERSJA DLA LENIUCHÓW
1. Składniki wrzucamy w podanej kolejności do maszyny i włączamy tryb wyrabiania CIASTA. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na ok 14 równych części.
Wersja TRADYCYJNA na blogu Marty [klik].
2. Składniki kruszonki zagniatamy razem i odstawiamy do lodówki.
3. Rabarbar myjemy, kroimy na ok 1-2 cm kawałki i zasypujemy cukrem.
4. Z kawałków ciasta formujemy małe okrągłe placki i kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. I tak wszystkie kawałki ciasta po kolei - potrzebne będą ze 2 blaszki :)
5. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce rabarbaru i zasypujemy kruszonką. Całość smarujemy mlekiem.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175 stopniach ok 15 - 20 min, dopóki drożdżówki się nie zarumienią. UWAGA! Lubią się przypalić - jak to mam w zwyczaju :P Pilnujcie ich!
Smacznego letniego,
O.
p.s.
zgapię od ciebie jakiś przepis z rabarbarem bo wszystko wygląda po prostu bombowo! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńAle super!;)
OdpowiedzUsuńi ta kruszonka! <3
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)