Dziś robiłam śniadanko specjalnie na konkurs w Różowej Kuchni. Pomysł podsunął mi mój niezawodny małżonek :) Tak powstał pudding ryżowy. Smaczny, słodki i sycący. Idealny dla łakomczuchów! Wymagający nieco uwagi, ale za to mało pracy. Można dodać do niego ulubione owoce lub musy... Pierwszy raz robiłam ryż w takiej postaci, ale na pewno kiedyś(niebawem!) to powtórzę!
Składniki:
- 1 torebka ryżu(100g)
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- konfitura truskawkowo -akacjowa [klik]
Wykonanie:
1. Ryż wyciągamy z woreczka, płuczemy, dopóki woda nie będzie przejrzysta.
2. Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i wrzucamy do niego ryż.
3.Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, ok. 40 minut - ryż musi być mięciutki, nawet lekko rozgotowany.
4. Po tym czasie odstawiamy z ognia, dodajemy żółtko, masło i cukier - mieszamy.
5. Studzimy, podajemy z konfiturą lub ulubionymi owocami!
Smacznego kolorowo!
O.
Uwielbiam wszelkie ryżowe desery niestety często kupne muszę się przerzucić na domowe! koniecznie
OdpowiedzUsuńWytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award.
OdpowiedzUsuńPytania znajdziesz tu: http://sweetorbitter.wordpress.com/2013/06/16/liebster-blog-award/
Mam nadzieję, że weźmiesz udział w zabawie:)
Gratuluję!
Wygląda apetycznie ;) Widzę, że tak samo u Ciebie rządzą truskawki. Owocowe szaleństwo :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione,dziecięce smaki:)
OdpowiedzUsuń