Składniki:
na 4 mniejsze lub 2 długie bagietki
- 300 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 450 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży - można oczywiście dodać świeże - wtedy potrzeba ich 25 g
Wykonanie:
CIASTO
TRADYCYJNY SPOSÓB
1. Wodę podgrzewamy (musi być ciepła, ale nie gorąca!).
* Jeśli używamy świeżych drożdży, wtedy rozpuszczamy je w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże (lub zaczyn ze świeżych drożdży, przygotowany jak napisano powyżej) oraz sól i cukier.
3. Wyrabiamy ciasto - kiedy mąka wchłonie wodę, wtedy dodajemy olej.
4. Odstawiamy ciasto na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić objętość.
DLA MASZYNISTÓW
1. Wszystkie składniki w kolejności, jaka jest podana wyżej, wrzucamy do maszyny i ustawiamy program do wyrabiania ciasta (ok. 1 h 30 min).
PIECZENIE:
1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 4 części i rolujemy wałeczki :) Wygodnie jest, jeśli posmarujecie dłonie olejem - wtedy ciasto się nie klei ani do rąk, ani do blatu.
2. Uformowane bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
3. Tak przygotowane bułeczki nacinamy z wierzchu nożem i posypujemy mąką.
4. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę, do której wlewamy wodę - dzięki powstałej parze bułki będą znacznie delikatniejsze i puszyste :)
5. Bułki pieczemy ok. 15-20 minut w 200 stopniach (obserwujcie kolor skórki - powinna być złocista!).
Domowa bagietka z masłem czosnkowym to hit tegorocznych imprez ogrodowych :D
Smacznego,
O.
Właśnie mi się pieką :) czy próbowałaś je robić z mąką pszenną pełnoziarnistą? I czy myślisz, że do środka można dodać np. Suszone pomidory?
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory to świetny pomysł!!! Sama też takie zrobię. Dzięki za pomysł! A pewnie mąka pełnoziarnista też da radę, bo i czemu nie? Ten pomysł też wypróbuję i dam znać :)
UsuńNo właśnie mam sporo takiej mąki i szukam przepisów! To zrobimy obie i obgadamy czy dobre :) Zrobił już te tradycyje! Wyszły super! Dwie posypałam sezamem - pycha! Następne posypie czarnuszką :) Chcę też dodać trochę ziół do środka - cząber najlepiej mi pasuje :)
UsuńWyrabianie ciasta w wersji- nie. dla ,,maszynistów"-rozumiem. ręcznie-też trwa ok 1.5 godz? Pozdrawiam.Wspaniały blog i przepisy- mam nadzieję, że wrócisz...Pewnie już jako nie-początkująca?
OdpowiedzUsuń