Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu (u mnie jabłkowy)
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- pęczek koperku
Wykonanie:
1. Cukinię pokroić w cieniutkie paseczki - zrobiłam to obieraczką do ziemniaków :)
2. Z oleju, octu i miodu robimy marynatę.
3. Dorzucamy do marynaty posiekany koperek oraz rozdrobniony czosnek. Na końcu dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
4. Gotową marynatą zalewamy cukinię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu, a jeszcze lepiej do mięsa z grilla :D
Cukinia puszcza sporo soku, więc możemy go nieco zlać przed podaniem.
Smacznego,
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz