Składniki:
na porcję dla 4 osób
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 200 g)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonika (lub passaty pomidorowej)
- świeży tymianek - można zastąpić suszonym
- sól
- pieprz
- 1 łyżka cukru
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- 1 łyżka śmietany
- opcjonalnie: mieszanka przypraw "Suszone pomidory z czosnkiem"
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
2. Na patelni (lub w garnku) rozgrzewamy olej i smażymy cebulę.
3. Soczewicę przepłukujemy zimną wodą i dodajemy do zeszklonej cebuli.
4. Mieszamy dokładnie i dolewamy 1 szklankę wody oraz wkładamy kilka gałązek świeżego tymianku (jeśli używacie suszonego to dodajcie go dopiero pod koniec gotowania).
5. Dodajemy 1 puszkę pomidorów oraz łyżkę cukru, dokładnie mieszamy. Gotujemy 10 minut.
6. Po tym czasie dolewamy koncentrat pomidorowy. Jeśli soczewica wchłonie za dużo wody i danie będzie zbyt gęste, dolejcie jeszcze koncentratu lub np. soku pomidorowego.
7. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Pilnujcie i często mieszajcie! :)
8. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem.
9. Do gotowego sosu możemy dodać łyżkę śmietany (ale możemy opuścić ten krok). Podajemy obficie posypane natką pietruszki :)
Smacznego,
O.
Ciekawa propozycja na urozmaicenie zwykłego makaronu z sosem pomidorowym :)
OdpowiedzUsuń