czwartek, 25 maja 2017

Sos z czerwonej soczewicy. Do makaronu.

Dziś przedstawię Wam przepis na obiad, który pierwszy raz jadłam u szwagierki. Spodobał mi się pomysł zastąpienia mięsnego sosu do makaronu inną jego wersją. Sos jest przepyszny, damy radę zrobić go w 30 minut, czyli po przyjściu z pracy czy szkoły nie będziemy długo głodni :D



Składniki:
na porcję dla 4 osób
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 200 g)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonika (lub passaty pomidorowej)
  • świeży tymianek - można zastąpić suszonym
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka śmietany
  • opcjonalnie: mieszanka przypraw "Suszone pomidory z czosnkiem"


Wykonanie:

1. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

2. Na patelni (lub w garnku) rozgrzewamy olej i smażymy cebulę.

3. Soczewicę przepłukujemy zimną wodą i dodajemy do zeszklonej cebuli.

4. Mieszamy dokładnie i dolewamy 1 szklankę wody oraz wkładamy kilka gałązek świeżego tymianku (jeśli używacie suszonego to dodajcie go dopiero pod koniec gotowania).

5. Dodajemy 1 puszkę pomidorów oraz łyżkę cukru, dokładnie mieszamy. Gotujemy 10 minut.

6. Po tym czasie dolewamy koncentrat pomidorowy. Jeśli soczewica wchłonie za dużo wody i danie będzie zbyt gęste, dolejcie jeszcze koncentratu lub np. soku pomidorowego.

7. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Pilnujcie i często mieszajcie! :)

8. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem.

9. Do gotowego sosu możemy dodać łyżkę śmietany (ale możemy opuścić ten krok). Podajemy obficie posypane natką pietruszki :)

Smacznego,
O.

1 komentarz:

  1. Ciekawa propozycja na urozmaicenie zwykłego makaronu z sosem pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...