Kolejny z serii "przepis z kalendarza". Czasami mój kuchenny kalendarz wie lepiej niż ja, co powinnam zjeść. Ostatnio na jednej z zerwanych kartek znalazłam przepis na sałatkę grecką. Podświadomie chyba to czułam, bo wszystkie składniki akurat miałam w domu! Sałatka idealnie nadaję się na kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g sera feta (u mnie "fetopodobny" ser Favita)
- 1/2 ogórka
- 1 duży pomidor lub kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 zielona papryka (możecie zastąpić czerwoną lub żółtą)
- 100 g czarnych oliwek
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
- zioła - ja użyłam gotowej mieszanki przypraw „Zioła greckie”, ale jeśli jej nie macie, użyjcie po prostu suszonego oregano - wystarczy :) Użyjcie ich ok. 1/2 łyżeczki.
Wykonanie:
1. Ser kroimy w równą kostkę (ok. 1 cm x 1cm).
2. Ogórka kroimy - w kostkę lub półksiężyce
3. Pomidora kroimy na ćwiartki, jeśli używamy koktajlowych - przekrawamy je na pół.
4. Cebulę kroimy w cienkie piórka (lub krążki).
5. Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
6. Oliwki odsączamy z zalewy.
7. Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
8. Oliwę mieszamy z octem, solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Tak przygotowanym sosem polewamy ser i warzywa.
Uwaga!!!
Jeśli chcecie zrobić michę sałatki na imprezę lub do grilla to polecam podwoić ilość składników
Najlepiej smakuje z bagietką podpieczoną z masłem czosnkowym :)
Smacznego,
O.
Najlepiej smakuje z bagietką podpieczoną z masłem czosnkowym :)
Smacznego,
O.
Jedna z moich ulubionych sałatek :) tylko ja nie dodaję papryki ;)
OdpowiedzUsuń