Łazanki z młodą kapustą to zdecydowany faworyt naszych obiadów :D Ale nigdzie nie smakują one tak, jak u Mamy! Ona potrafi je najlepiej doprawić i takie lubię najbardziej! Dziś przestawię Wam jej przepis - niezbyt skomplikowany, ale danie powala smakiem! Łazanki z taką kapustą są o niebo lepsze (dla nas!) niż te z kiszoną. Gotujecie, póki dostępna jest pyszna kapusta :)
Składniki:
(duża porcja - na 5-6 osób)
- 1/2 główki młodej kapusty (jeśli jest naprawdę mała to użyjcie całej)
- 2 cebule
- 3 pętka kiełbasy (np. śląskiej)
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie (500 g) makaronu łazanki (można zastąpić każdym innym - czasami jemy ze świderkami)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- majeranek (ok. 1 płaskiej łyżeczki)
- opcjonalnie: świeży rozmaryn lub tymianek, 150 g wędzonego boczku
Wykonanie:
KROK 1
Kapustę szatkujemy.
KROK 2
Cebule kroimy w kostkę.
KROK 3
Kiełbasę kroimy na plasterki.
KROK 4
Na patelni podsmażamy kiełbasę.
Jeśli chcemy użyć również boczku to najpierw smażymy boczek, żeby wytopił się z niego tłuszcz, na którym podsmażymy kiełbasę i cebulę.
KROK 5
Na drugiej patelni (lub w garnku) podsmażamy kapustę, którą następnie podlewamy 1/2 szklanką wody i dusimy.
KROK 6
Do kiełbasy dorzucamy cebulę. Jeśli kiełbasa jest chuda i nie puszcza tłuszczu, dolejcie kilka (4-5) łyżek oleju.
KROK 7
Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek.
KROK 8
Na patelnię z cebulą i kiełbasą dodajemy podduszoną kapustę. Przesmażamy razem 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy świeże zioła.
KROK 9
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najbardziej lubię makaron z Lubelli :)
KROK 10
Ugotowany makaron łączymy z pozostałymi składnikami i zajadamy ze smakiem :)
Smacznego,
O.
Zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz