Dziś Tłusty Czwartek. W ciągu roku właściwie nie jem pączków, bo niespecjalnie mi smakują. Tzn. smakują, ale nie jestem ich największą fanką. Co innego w taki dzień jak dziś. Dziś pączki smakują wybornie! Zaraz zabieram się do robienia pączków - pierwszy raz w życiu, zobaczymy, co z tego wyjdzie! Wczoraj jednak świętowaliśmy Tłustą Środę i powstały pączki twarogowe, które robi się w 5 minut, a smakują jak cholerka :D Robiłam je w zeszłym roku, robiłam i wczoraj, i zapewne za rok znów u nas zagoszczą.
Przepis idealny dla spóźnialskich lub zapracowanych.
Składniki:
- kostka półtłustego albo tłustego twarogu(ok 250g)
- 1 jajko
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Twaróg mielimy albo, w moim wypadku, przeciskamy przez praskę. Równie dobrze można go zmiażdżyć widelcem albo wrzucić do rozdrabniacza - każda opcja jest dobra!
2. W misce rozkłócamy jajko i dodajemy cukier.
3. Dodajemy do jajka mąkę z proszkiem do pieczenia oraz twaróg.
4. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką - powinno nie kleić się nam do rąk, wtedy będzie ok :)
5. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, które smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią :)
6. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem.
UWAGA!
* Pączki osuszajmy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
* Formujmy niezbyt duże kulki, w przeciwnym razie pączki będę surowe w środku.
Lubię wracać do sprawdzonych przepisów :) Równo rok temu robiłam te pączki - było już dawno po Tłustym Czwartku. Doceniam też, że robię tu zapiski meteorologiczne, bo okazało się, że rok temu było w tym czasie dużo śniegu. A dziś panuje piękna wiosna :) Zeszłoroczny wpis znajdziecie o tu [klik!].
Miłego dnia,
Olga
a robiłaś kiedyś z ziemniaków? :) mama kiedyś zrobiła, są super pyszne i bardzo długo zachowują świeżość ;) o ile dotrwają :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :* I całusy dla całej rodzinki <3
http://opowiescistypendialnepooja.blogspot.com/
Robiłam ze słodkich ziemniaków, ale tak na pikatnie, z dipem czsonkowym - pycha! :)
UsuńU mnie pączusie serowe cieszą się największa popularnością. Ja też je lubię, zwłaszcza za to, że tak szybko się je robi
OdpowiedzUsuńI u nas to już będzie tradycja, bo są pyszne :)
Usuńteż robię takie małe pyszności, aż chce się porwać jedną kuleczkę:)
OdpowiedzUsuńMmmmmm! Właśnie sobie je zrobiłam.Normarnie kupywałam je w piekarni lub po prostu w sklepie- oczywiście nie były tak pyszne jak te ♥ Dziękuję za przepis :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują! :)
UsuńNo to dziś będą pączusie 😁
OdpowiedzUsuń