piątek, 14 lutego 2014

Bajaderki, czyli oszczędne słodkości.

Wracam do Was i już nigdy, mam nadzieję, nie bedę miała takiej przerwy od blogowania, bo źle mi bez gotowania i dzielenie się z Wami przepisami. Ale cóż, chorowanie nie wybiera... 

Zostaje Wam czasem ciasto? Żal wyrzucić, a jeść już nie ma komu? Przyznam, że nam się to nie zdarza, bo moja rodzina jest ciastożerna jak diabli, ale... Ostatnio zdarzył się dziwny cud i zostało mi nieco ciasta. Dlatego powstały dziś pyszne bajaderki. Proste, tanie, ale pyszne i efektowne.

Jeśli zatem zostało Wam nieco ciasta drożdżowego, babki każdego rodzaju lub kruche ciasto, zróbcie bajaderki. Na nasze nieszczęście są obłędnie smakowite. Zniknęły tak szybko, jak powstały.





Składniki:

Bajaderki:
  • 1 szklanka rozdrobnionego ciasta
  • 1/2 szklanki miękkiej marmolady
  • 1 łyżka rumu
opcjonalnie: posiekane drobno orzechy

Polewa:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła



Wykonanie:

1. Kawałki ciasta wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na drobno.
2. Dodajemy do ciasta marmoladę i rum(ewentalnie posiekane orzechy).
3. Formujemy niewielkie kulki i odkładamy na papier do pieczenia, aby się nie poprzyklejały do nieczego :)
4. Gotowe kulki wkładamy do lodówki na godzinkę, by masa stała się bardziej zwarta.
5. W tym czasie do rondelka wrzucamy składniki na polewę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Na małym ogniu trzymamy tak 3-4 minutki.
6. Gotową polewą oblewamy przygotowane kulki. Posypujemy ulubionym dodatkiem - kokosem, migdałami, orzechami lub czym tylko zamarzycie :)



Smaczności!
O.


p.s.
Pralinki, trufelki, czekoladki... 3


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...