czwartek, 20 grudnia 2012

Oszukany piernik.

Piernik jest niewątpliwie kulinarnym symbolem świąt Bożego Narodzenia. W zeszłym roku dostałam od mamy przepis na oszukany piernik. Skąd nazwa? Ciasto nazywa się  „piernikiem”, ponieważ słowo to  pochodzi od staropolskiego „pierny”, czyli pieprzny. W naszym cieście piernikowych przypraw zabraknąć nie może. „Oszukany” jest dlatego, gdyż nie ma w swym składzie miodu. Zaletą oszustwa jest też to, że nie musi leżakować, by nabrać mocy i smaku. Oszukany piernik można jeść od razu. Z wielką przyjemnością. Polecam dla zabieganych przed Świętami...


Oszukany piernik




Składniki:

  • ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanka oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • orzechy włoskie drobno posiekane

Wykonanie:


  1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i miksować, aż do połączenia się wszystkich składników.
  2. Tak wyrobioną masę przelać do foremki (najlepiej do tzw. „keksówki”) - tu porcja na 2 keksówki.
  3. Piekarnik nagrzać do temp. 180 – 200 stopni.
  4. Piec ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.


Biegnę z powrotem do porządków, bo do świątecznego błysku jeszcze daleko :)


Buziaki!
O.


p.s.

3 komentarze:

  1. Fajny ten oszukany piernik- widać, że jest puszysty.
    Odnośnie sprzatania- nie chcesz przy okazji zabrać się za moje okna? To jest jedyna rzecz, która negatywnie kojarzy mi się ze Świętami :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. okna to akurat działka mojego męża :P mieszkamy na 9. piętrze, więc mam obawy co do ich mycia i spadło na niego :)
      zasłoń pkna jakimiś gęstymi firanami i nie będzie widać, że brudne :P

      Usuń
  2. piernik ,który upiekłam w tym roku też chyba można uznać odrobinę oszukanym, bo nie musi leżakować. ale za to ma w sobie miód :-)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...