środa, 12 grudnia 2012

Muffinki bananowe w skorupce z mlecznej czekolady.

Dziś 12.12.12. O 12:12 miał być pierwszy w grudniu koniec świata. Czekałam. I co? Żyjemy dalej :) Do następnego końca świata.

Uwielbiam dni, kiedy jest śnieżnie i słonecznie. Wspominałam już, że działam na baterie słoneczne, więc dziś od rana mam mnóstwo energii do wszystkiego. Rozplanowuję Święta, dokładne menu, ozdoby, choinkę, prezenty... Lubię ten przedświąteczny czas. Święta mniej, ale to już inna historia... 

Planuję, wypróbowuję przepisy, szukam pomysłów, a w międzyczasie tworzę różności. Dziś przedstawiam muffinki bananowe w skorupce z mlecznej czekolady. Wyszły obłędnie... Połączenia bananów i czekolady jest wyjątkowo trafne, zwłaszcza dla takich łasuchów jak my :)


Muffinki bananowe w skorupce z mlecznej czekolady


Składniki na 12 babeczek:

  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl oleju
  • 1,5 szkl  mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady


Wykonanie:

1. Banany rozdziabać widelcem :)
2. Jajka ubić, dodać do nich olej, a następnie pozostałe składniki. Wymieszać. Na końcu dodać rozdrobnione banany.
3. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach.
4. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zamaczać w niej ostudzone babeczki(to, co wystaje spoza papilotek oczywiście).  
Można udekorować posypką :)









Czekolada tworzy obłędną skorupkę, która chrupie przy jedzeniu :D

Pozdrawiam!
O.

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...